V-Dem Seminar with Alex Kroeger

Seminarium

At the V-Dem Seminar Alex Kroeger will present the paper "Political Instability, Regime Type, and Economic Growth".

ABSTRACT

Political instability is often found to have a negative effect on economic growth. In this article, I take a closer look at existing measures of political instability, explain why current measures capture fundamentally different political processes in democracies and dictatorships, and explore the mechanisms connecting political instability to growth. Building on research in comparative politics, I measure political instability at four distinct levels: regime instability, leader instability, within-leader instability, and societal instability. By analyzing the effects of these distinct types of instability on a global sample of democracies and autocracies, I show that existing findings are primarily driven by within-regime instability and societal instability in authoritarian regimes. Furthermore, I examine the mechanisms linking within-regime and societal instability to reduced growth in autocracies, focusing specifically on how both types of instability influence domestic investment, foreign investment, and bureaucratic capacity.

BIO

Alex Kroeger is a lecturer at the University of California, Merced. He received his Ph.D. from the University of Nebraska in 2017. His research focuses on African politics, authoritarian regimes, democratization, distributive politics, and political instability, and has appeared in Comparative Political Studies and the European Journal of Political Economy.

Datum: 2017-11-22

Kategorier: Samhällsvetenskap