• Lär dig producera och designa i olika format för digital publicering

[2017-03-20] Till hösten startar JMG en ny kurs; Medieproduktion. Kunskap inom digital medieproduktion är en allt mer efterfrågad kompetens inom många yrkesgrupper, som exempelvis kommunikatörer, journalister och lärare. På kursen lär du dig att producera och designa i olika format för digital publicering.

• V-dem kan ge underlag till mätning av FN-mål

[2017-03-08] Varieties of Democracy Institute (V-dem), med bas vid Göteborgs universitet, bidrar med faktaunderlag till uppföljning av FN:s sextonde hållbarhetsmål.

• Teoretiska perspektiv från naturvetenskap kastar nytt ljus över komplexa sociala system

[2017-03-07] Ett nytt teoretiskt perspektiv kan hjälpa oss att förstå komplexa sociala system och hur omvälvande och snabba samhällsskeende utvecklas. Detta perspektiv är inspirerat av komplexitetsvetenskap som används inom naturvetenskapen för att förstå system i naturen, såsom fågelflockar och fiskstim. Perspektivet presenteras i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Striktare bedömningar av arbetsförmåga svåra att tillämpa

[2017-02-27] Vilka bedömningsgrunder och arbetsmetoder tillämpas i praktiken när frontlinjepersonal vid Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen bedömer långvarigt sjukas ohälsa, arbetsförmåga och rätt till sjukpenning? Förekommer olikartade synsätt på arbetsoförmåga? Detta diskuterar forskarna Rafael Lindqvist och Jörgen Lundälv i en nypublicerad artikel i European Journal of Social Work.

• Korruption bidrar till överkonsumtion av antibiotika

[2017-02-27] Korruption är en bidragande orsak till överförskrivning av antibiotika i Europa. Hur mycket som skrivs ut i onödan skiljer sig mellan olika länder, men det finns även betydande skillnader mellan olika regioner i samma land. Det slår en studie från Göteborgs universitet fast.

• Utbildning och snabb integration nyckeln till minskad barnfattigdom

[2017-02-23] Är du född i Sverige och barn till utrikesfödda föräldrar med kort utbildning är sannolikheten att du lever i fattigdom mer än 50 procent. Är dina föräldrar nyanlända eller födda i Irak, Somalia eller Syrien stiger sannolikheten upp till 80 procent. En snabbare integration av invandrade föräldrar på arbetsmarknaden krävs för att vända trenden, säger forskare från Göteborgs universitet i en ny studie.

• Praktisk handbok för fosterföräldrar resultat av seminarieserie

[2017-02-20] Anknytning, gränssättning, risktagande och förberedelser inför flytt kan vara stora delar av vardagen för fosterföräldrar. Ämnena diskuterades när forskare, fosterbarn, fosterföräldrar och professionella träffades i en seminarieserie arrangerad av Göteborgs universitet, the Rees Centre, Oxford University och University of Bedfordshire 2015. Resultatet finns nu samlat i handboken "Teenagers in foster care - A handbook for foster carers and those that support them".

• Nytt mått visar på ökad makt och möjligheter för kvinnor

[2017-02-20] I dagarna lanseras ett index som gör det möjligt att jämföra kvinnors fri- och rättigheter i tid och rum på ett helt nytt sätt. Det är forskningsprogrammet Varieties of Democracy (V-Dem) vid Göteborgs universitet som tagit fram indexet som visar att kvinnors makt och möjligheter har ökat kraftigt de senaste hundra åren.

• Nytt centrum sätter fokus på global migration

[2017-02-16] En mer nyanserad och faktabaserad samhällsdebatt om migrationens för- och nackdelar utifrån ett samhälls- och individperspektiv. Det är en av tankarna med det nya centrum för global migration som nu inrättas vid Göteborgs universitet.

• Internflyktingar på Sri Lanka

[2017-02-13] Återetableringsprocesser på Sri Lanka påverkas av en rad olika faktorer som beslutsfattare behöver ta hänsyn till. Det konstateras i en avhandling från Göteborgs universitet.