Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Vad förändras när hållbar utvecklingspolitik blir global?

  [2017-03-29] Jan Aart Scholte och Fredrik Söderbaum, freds- och utvecklingsforskare vid institutionen för globala studier, berör denna övergripande fråga i ett specialnummer av Forum for Development Studies.

 • Ny bok: Den motspänstiga akademikern - festskrift till Ingrid Sahlin

  [2017-03-28] Boken "Den motspänstiga akademikern" är en festskrift till Ingrid Sahlin, professor i socialt arbete, tidigare verksam vid institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet och med ett forskningsintresse för bland annat bostadslöshet.

 • Rehabiliteringsprogram för krigstraumatiserade barn i Sri Lanka visar goda resultat

  [2017-03-27] Tre jämförda psykosociala rehabiliteringsprogram för krigsdrabbade barn i Sri Lanka visar något olika resultat, beroende på resurser, metod och målsättningar. Men alla tre har långt bättre effekter än alternativet att inte göra några insatser alls. Det framgår i en avhandling från Göteborgs universitet.

 • Att läka med hjälp av litteratur, konst och musik

  [2017-03-27] Genom samtal om litteratur och konst kan psykoterapeuter få patienter att tala om trauman och andra svåra händelser. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet. - Det kan hjälpa människor väldigt mycket att uttrycka sig och närma sig svåra områden, säger Elisabeth Punzi, psykolog och forskare inom nätverket för medicinsk humaniora.

 • Lär dig producera och designa i olika format för digital publicering

  [2017-03-20] Till hösten startar JMG en ny kurs; Medieproduktion. Kunskap inom digital medieproduktion är en allt mer efterfrågad kompetens inom många yrkesgrupper, som exempelvis kommunikatörer, journalister och lärare. På kursen lär du dig att producera och designa i olika format för digital publicering.

 • V-dem kan ge underlag till mätning av FN-mål

  [2017-03-08] Varieties of Democracy Institute (V-dem), med bas vid Göteborgs universitet, bidrar med faktaunderlag till uppföljning av FN:s sextonde hållbarhetsmål.

 • Teoretiska perspektiv från naturvetenskap kastar nytt ljus över komplexa sociala system

  [2017-03-07] Ett nytt teoretiskt perspektiv kan hjälpa oss att förstå komplexa sociala system och hur omvälvande och snabba samhällsskeende utvecklas. Detta perspektiv är inspirerat av komplexitetsvetenskap som används inom naturvetenskapen för att förstå system i naturen, såsom fågelflockar och fiskstim. Perspektivet presenteras i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

 • Striktare bedömningar av arbetsförmåga svåra att tillämpa

  [2017-02-27] Vilka bedömningsgrunder och arbetsmetoder tillämpas i praktiken när frontlinjepersonal vid Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen bedömer långvarigt sjukas ohälsa, arbetsförmåga och rätt till sjukpenning? Förekommer olikartade synsätt på arbetsoförmåga? Detta diskuterar forskarna Rafael Lindqvist och Jörgen Lundälv i en nypublicerad artikel i European Journal of Social Work.

 • Korruption bidrar till överkonsumtion av antibiotika

  [2017-02-27] Korruption är en bidragande orsak till överförskrivning av antibiotika i Europa. Hur mycket som skrivs ut i onödan skiljer sig mellan olika länder, men det finns även betydande skillnader mellan olika regioner i samma land. Det slår en studie från Göteborgs universitet fast.

 • Utbildning och snabb integration nyckeln till minskad barnfattigdom

  [2017-02-23] Är du född i Sverige och barn till utrikesfödda föräldrar med kort utbildning är sannolikheten att du lever i fattigdom mer än 50 procent. Är dina föräldrar nyanlända eller födda i Irak, Somalia eller Syrien stiger sannolikheten upp till 80 procent. En snabbare integration av invandrade föräldrar på arbetsmarknaden krävs för att vända trenden, säger forskare från Göteborgs universitet i en ny studie.

Fler nyheter

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2013-05-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?