• Fler ideal behövs för att ta jämställdheten vidare

[2017-06-28] Jämställdhetsideal fungerar olika för män och kvinnor ¿ framförallt när det gäller att ta hand om barn. Normen om jämställdhet hamnar också ofta i konflikt med andra normer i samhället. För att komma vidare behövs fler föreställningar om hur jämställdhet kan vara. De slutsatserna dras i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Fler kvinnliga journalister i södra Afrika men glastaket kvar

[2017-06-26] De senaste åren har antalet kvinnliga journalister ökat i södra Afrika. Men traditionella föreställningar om status och vem som gör vad bilder fortfarande glastak för deras möjligheter att göra karriär. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Stort anslag till forskning om kriskommunikation och samhällsförtroende

[2017-06-15] Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har beviljat 13 miljoner till ett större forskningsprojekt om allmänhetens samhällsförtroende i relation till kriskommunikation vid social oro och andra krissituationer. Projektet är placerat vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) och kommer att pågå under fyra år.

• Anhörigassistans nödvändigt för rätt stöd, enligt föräldrar i ny studie

[2017-06-14] Att vara anställd som personlig assistent åt sitt vuxna funktionshindrade barn har varit ifrågasatt sedan assistansreformen genomfördes i Sverige 1994. Kritiker menar att anhörigassistans hindrar funktionsnedsatta från att leva självständiga liv. Men föräldrarna själva anser att anhörigassistans är en förutsättning för att deras barn ska kunna få stöd och leva självständigt. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

• Personcentrerad och standardiserad vård hänger ihop

[2017-06-14] Kopplingarna mellan personcentrerad och standardiserad vård är fler än vad debatten om hur vården ska effektiviseras kan ge sken av. Och istället för att driva effektiviseringar utifrån det ena eller andra perspektivet vore det bättre att mer utgå från det som sker i den praktiska vardagen. Det är slutsatser i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• JMG och SOM-institutet i Alemdalen 2017

[2017-06-12] Almedalsveckan pågår mellan 2-9 juli. Genom att medverka i Almedalen bidrar Göteborgs universitet till nya infallsvinklar och lösningar på samhälleliga utmaningar. Bland annat arrangerar Göteborgs universitet seminarier på Västsvenska arenan men universitetets forskare syns även i många andra sammanhang. Flera forskare från JMG och SOM-institutet är på plats, här är några tips.

• Sju dimensioner ger mer kunskap om hur vi väljer varor och tjänster

[2017-06-05] En ny mätskala i sju dimensioner utvecklad av psykologer vid Göteborgs universitet ger bättre möjligheter att bedöma och förutsäga olika konsumentbeteenden. Med denna skala kan såväl marknadsföringskampanjer som politiska insatser för att ändra konsumtionsmönster bli mer effektiva. Skalan presenteras i en ny avhandling.

• Mobbade barn har ofta sämre relation till sina föräldrar och lärare

[2017-06-01] Föräldrar och lärare beskrivs ofta ha en nyckelroll för att hjälpa barn som är utsatta för mobbning. Men ny forskning från Göteborgs universitet visar att mobbade barn har en betydligt sämre relation till både föräldrar och lärare - något som bidrar till att de inte berättar om mobbningen och inte heller får den hjälp de behöver.

• Ekonomisk tillväxt leder inte till minskade utsläpp

[2017-05-31] Tanken att ekonomisk tillväxt skapar förutsättningar för minskade utsläpp av växthusgaser är fel. Istället finns det ett robust samband mellan tillväxt och ökade utsläpp, oavsett om tillväxten sker i rika demokratier eller fattiga auktoritära stater. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Uppdrag Gransknings Nils Hanson blir hedersdoktor

[2017-05-30] Nils Hanson, projektledare och ansvarig utgivare för SVT:s Uppdrag Granskning, har utsetts till hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet. Doktorspromotionen äger rum den 20 oktober 2017.