Nyheter

• Stöd kan bli bättre till par som genomgår fosterdiagnostik i samband med provrörsbefruktning

[2017-05-23] Att gå igenom behandling med fosterdiagnostik på embryon i samband med provrörsbefruktning ställer båda parter i en parrelation inför svåra beslut. För vissa finns en ökad risk för ångest och depression symtom. Det är därför bland annat viktigt att stöd i samband med diagnostiken ges till både mannen och kvinnan. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Den sociala sammanhållningen fortsatt stark i Sverige

[2017-05-18] Enligt de senaste tre årens SOM-undersökningar är den sociala sammanhållningen i landet fortsatt stark och 95 procent av de svarande upplever att de är en del av det svenska samhället. De som i lägst utsträckning instämmer med detta är människor med medborgarskap i något annat land, människor med lägre inkomster, och människor som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Skillnader i livsstil och kultur distanserar oss betydligt mer från varandra än skillnader i utbildning, inkomst eller nyhetskonsumtion.

• JMG-studenter vinner pris för bästa uppsats

[2017-05-17] STORT grattis till Ebba, Elvira och Emelie som vunnit pris för sin uppsats om kommunikation kring risk och kris! Juryns motivering: ¿Med en tydlig utgångspunkt i både forskning och praktik ger författarna intressanta och användbara insikter i ett ständigt aktuellt ämne. Frågan om vad som krävs för att kommunikation om både risker och kris ska tas emot och beröra utvecklas och diskuteras på ett inspirerande och roligt sätt. Dessutom är uppsatsen välskriven!¿

• Stödåtgärder avgörande vid avhopp från kriminella gäng

[2017-05-17] Att bli pappa är ofta ett godtagbart skäl för att lämna ett kriminellt gäng och börja leva ett Svensson-liv. Men för att avhoppsprocessen ska lyckas krävs genomtänkta stödåtgärder från flera håll i samhället.

• Många nyanlända över 40 får aldrig ett jobb

[2017-05-12] För första gången har forskare i Sverige undersökt vilken betydelse ålder vid migration har för att få ett första tillträde på arbetsmarknaden. Studien från Göteborgs universitet visar att en stor del av de personer som invandrat till Sverige efter fyllda 40 aldrig kommit in på den svenska arbetsmarknaden.

• Kamratpåverkan ökar risken för stök i skolan

[2017-05-11] Lärare tar starkt intryck av kollegor i exempelvis val av undervisningsmetod. Och grupptryck från kamrater kan bidra till att förklara varför elever blir stökiga under lektioner. Det är ett par slutsatser i en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

• Ny litteratur: Tvångsvård av barn och unga: rättigheter, utmaningar och gränszoner

[2017-05-11] Detta är en ny antologi om samhällets ansvar att skydda barn och unga från olika typer av utsatthet och vad ingripanden innebär för enskilda som berörs. Ett av bokens kapitel "Förtroendevaldas inflytande över LVU-besluten" är skrivet av institutionens forskare Staffan Höjer, Torbjörn Forkby och Andreas Liljegren. I detta kapitel presenteras den svenska modellen för beslutsfattande inom den sociala barnavården.

• Studerar lyckad sammanhållen vård för multisjuka äldre

[2017-05-10] Att samordna insatser för multisjuka äldre så att de fungerar är en komplicerad process där kommunernas och landstingens samverkan är avgörande. Hur gör de som lyckas? Det vill forskaren Inger Kjellberg ta reda på i en pågående studie.

• Öppet hus på psykologen under Vetenskapsfestivalen

[2017-05-09] Som en del av Vetenskapsfestivalen håller psykologiska institutionen öppet hus på eftermiddagen de 11 maj. Du kan välja mellan kortare eller längre föreläsningar, ställa frågor till forskarna och få tips och råd om du vill läsa kurser eller program inom ämnet. Alla intresserade är varmt välkomna - ingen entré, ingen bokning (först till kvarn...). Titta förbi, du är varmt välkommen!

• Utredningen av Kevinfallet får stark kritik. Expert kritisk mot hur förhören med barnen gjordes

[2017-05-02] Den 16 augusti 1998 hittades fyraårige Kevin död vid Glafsfjorden i Arvika. Den 26 oktober samma år erkände två bröder ¿ fem och sju år gamla ¿ att de tillsammans dödat Kevin genom att kväva honom med hjälp av en pinne. Dagens Nyheter har nu granskat fallet igen och genomgången av förundersökningsmaterialet visar att barnen förhördes på ett sätt som kan bryta mot rekommendationer som hur barn ska förhöras. Sara Landström är expert på barnförhör och docent vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet. Hon har granskat förhören och är kritisk till hur förhören genomfördes och anser att förhörsledarna saknar ett barnperspektiv.