• Musik används som politiskt redskap i islamistiska organisationer

[2017-07-03] Musikformen anashid används av libanesiska Hizbullah och palestinska Hamas för att bland annat väcka känslor, skicka budskap och skapa enighet. Att vara en del av dessa organisationer är inte en roll medlemmarna kan gå i och ur, vilket gör att samma slags musik även flödar i privata sammanhang och är en del av människors identitet. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Stabilitet trots larmande - ny bok från SOM-institutet

[2017-06-30] Trots omvälvande förändringar i omvärlden finns en påfallande stabilitet i Sverige i allmänhet. Svenskarnas förtroende för samhällsinstitutioner och demokratin, tilltro till expertis och vetenskap, tillit till varandra och känslor av samhörighet påverkas inte så mycket av det larmande som återfinns i våra många informationskanaler. Däremot gror på flera områden en stark misstro inom vissa grupper, vilket leder till polarisering och politisering.

• Rättspsykologiskt beslutsstöd för asylärenden får stor spridning

[2017-06-30] För att hjälpa handläggare att värdera graden av tillförlitlighet i asylsökandes berättelser har forskare vid Göteborgs universitet tillsammans med Migrationsverket tagit fram ett så kallat beslutsstöd. Beslutsstödet har nu blivit översatt av till engelska.

• Barn som levt på gatan i Tanzania kan återintegreras och klara sig bra

[2017-06-29] Barn i Tanzania som levt på gatan kan återintegreras i samhället och få lika bra liv som andra. Men de behöver stöd över en längre tid och här kan myndigheter, frivilliga organisationer och civilsamhället göra mer. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Fler ideal behövs för att ta jämställdheten vidare

[2017-06-28] Jämställdhetsideal fungerar olika för män och kvinnor, framförallt när det gäller att ta hand om barn. Normen om jämställdhet hamnar också ofta i konflikt med andra normer i samhället. För att komma vidare behövs fler föreställningar om hur jämställdhet kan vara. De slutsatserna dras i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Fler kvinnliga journalister i södra Afrika men glastaket kvar

[2017-06-26] De senaste åren har antalet kvinnliga journalister ökat i södra Afrika. Men traditionella föreställningar om status och vem som gör vad bilder fortfarande glastak för deras möjligheter att göra karriär. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Stort anslag till forskning om kriskommunikation och samhällsförtroende

[2017-06-15] Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har beviljat 13 miljoner till ett större forskningsprojekt om allmänhetens samhällsförtroende i relation till kriskommunikation vid social oro och andra krissituationer. Projektet är placerat vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) och kommer att pågå under fyra år.

• Anhörigassistans nödvändigt för rätt stöd, enligt föräldrar i ny studie

[2017-06-14] Att vara anställd som personlig assistent åt sitt vuxna funktionshindrade barn har varit ifrågasatt sedan assistansreformen genomfördes i Sverige 1994. Kritiker menar att anhörigassistans hindrar funktionsnedsatta från att leva självständiga liv. Men föräldrarna själva anser att anhörigassistans är en förutsättning för att deras barn ska kunna få stöd och leva självständigt. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

• Personcentrerad och standardiserad vård hänger ihop

[2017-06-14] Kopplingarna mellan personcentrerad och standardiserad vård är fler än vad debatten om hur vården ska effektiviseras kan ge sken av. Och istället för att driva effektiviseringar utifrån det ena eller andra perspektivet vore det bättre att mer utgå från det som sker i den praktiska vardagen. Det är slutsatser i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• JMG och SOM-institutet i Alemdalen 2017

[2017-06-12] Almedalsveckan pågår mellan 2-9 juli. Genom att medverka i Almedalen bidrar Göteborgs universitet till nya infallsvinklar och lösningar på samhälleliga utmaningar. Bland annat arrangerar Göteborgs universitet seminarier på Västsvenska arenan men universitetets forskare syns även i många andra sammanhang. Flera forskare från JMG och SOM-institutet är på plats, här är några tips.