ADHD följer med upp i åren

Nyhet: 2013-09-18

De svårigheter ADHD orsakar äldre uppmärksammas sällan. En ny avhandling från Göteborgs universitet visar att det ofta handlar om stora svårigheter att hantera vardagen. Att kunna identifiera och förstå ADHD-symtom även i den äldre befolkningen är därför en utmaning för hälso- och sjukvården.

Psykologen Taina Guldberg-Kjär har i sin avhandling undersökt i vilken grad symtom på ADHD i barndomen finns kvar hos äldre. Hennes studie bygger på en självskattningsenkät bland fler än 1500 personer, 65 år eller äldre.

I studien framkommer att de som hade ADHD som barn också upplever en sämre hälsa som äldre. Taina Guldberg-Kjär följde också upp 60 personer med separata kliniska intervjuer. Utifrån dessa kunde hon konstatera att ADHD verkligen följer med upp i åldrarna.

– Hälften av dem som sade sig ha haft ADHD-symtom som barn, visade också som äldre symtom i sådan omfattning att de skulle kunna diagnosticeras med kvarvarande ADHD-problematik, säger Taina Guldberg-Kjär.

Personerna med självskattade ADHD-symtom uppgav också att de hade svårigheter i sin vardag, och att så varit fallet under hela livet. Detta innebär en utmaning för hälso- och sjukvården med tanke på att både antalet och andelen äldre ökar kraftigt över hela världen. Kapaciteten att identifiera ADHD bland äldre behöver öka. Taina Guldberg-Kjär kan dock konstatera att de självskattningsskalor som används för att fånga upp ADHD-symtom bland barn också fungerar bra för äldre.

– Vi behöver bättre förstå ADHD-symtom hos de äldre. Den fortsatta forskningen måste inriktas på att systematiskt utvärdera faktorer och behandlingsåtgärder som kan minska effekterna av ADHD-problem under hela livet, säger Taina Guldberg-Kjär.

Faktaruta ADHD
ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Symtomen vid ADHD är problem med uppmärksamhet, impulskontroll och överaktivitet. Symtomen kan förekomma var för sig eller i kombination med varandra. ADHD är en vanlig funktionsnedsättning, cirka fem procent av alla barn har ADHD och problemen finns ofta kvar i vuxen ålder.

För mer information
Taina Guldberg-Kjär, telefon: 044-309 20 75, 073-655 31 11, e-post: taina.guldberg@psy.gu.se
Avhandlingens titel: ADHD in old age - Self-rated symptoms and Clinical information from a Population-Based Swedish Sample Aged 65 and older.
Opponent: Dr Sandra Kooij, Expertise Center ADHD in Adults, PsyQ, The Hague, The Netherlands.
Tid och plats för disputation: fredag 20 september klockan 10.00, Psykologiska inst, Haraldsgatan 1, Göteborg.
Avhandlingen kan hämtas på: http://hdl.handle.net/2077/33241