Allt färre manliga chefer inom socialtjänsten

Nyhet: 2011-06-08

Ett fritt, självständigt och utvecklande arbete. Det står högst upp på socionomernas lista över vad de vill få ut av sin karriär. Intresset för myndighetsutövning inom socialtjänsten blir dock allt svalare under karriärens gång. Och de senaste fyrtio åren har andelen manliga chefer minskat kraftig inom socialtjänsten. Det visar en avhandling om socionomers karriärambitioner som läggs fram vid Göteborgs universitet.

I sin avhandling i socialt arbete har Karin Kullberg undersökt socionomers karriärambitioner och karriärmotiv över tid. Avhandlingen bygger på enkäter till manliga och kvinnliga socionomer examinerade vid socionomutbildningen i Lund från 1980-talet till början av 2000-talet. Utöver enkäterna ingår offentlig statistik i avhandlingens empiriska underlag. Dessutom har 18 manliga socionomer examinerade under 1990-talet intervjuats.

– Kvinnornas mest framträdande karriärmotiv har hela tiden varit arbetets innehåll; autonomi, självständighet, handlingsutrymme; möjlighet till personlig utveckling och möjlighet att påverka och förändra, säger Karin Kullberg.

De intervjuade manliga socionomernas karriärmotiv liknar kvinnornas. De vill ha ett fritt, självständigt och utvecklande arbete där de själva kan styra utan alltför mycket påverkan från chefer och politiker. Men de manliga socionomernas karriärambitioner har förändrats över tid. De män som examinerades på 1990-talet väljer en chefskarriär i mindre utsträckning än de examinerade på 1980-talet. Detta överensstämmer med offentlig statistik som visar att andelen manliga socialchefer minskat från 97 procent 1969 till 37 procent 2007.

Men fortfarande lyckas män erövra delar av arbetsfältet som de själva bedömer som attraktiva. Detta innebär att den så kallade glasrulltrappan som enligt tidigare studier snabbt transporterar män i kvinnoyrken till chefposter, bland annat genom de många karriärmöjligheterna inom socionomernas arbetsfält, idag kompletterats med ett glasrullband som leder män till attraktiva delar inom arbetsfältet.

– Där den traditionella manliga socionomkarriären går i vertikal riktning och handlar om formell makt och överordning går den moderna karriären i horisontell riktning och handlar om att det skapas en autonom nisch där arbetet beskrivs som exklusivt, fritt och självständigt. Nischen är inte bara ett uttryck för ett nytt karriärmönster utan genom nischen bevaras också en traditionell maskulinitet, säger Karin Kullberg.