Bättre hälsostöd via nätet om användare involveras mer

Nyhet: 2013-05-20

Patienter och anhöriga har ofta en annan syn än experterna på hur webbaserade hälsostöd borde utformas. En avhandling från Göteborgs universitet pekar på att stödet skulle fungera bättre ifall användarna involverades mer i utformningen av stöden.

Webbaserade stöd för olika patientgrupper och anhöriga blir fler och fler. Tidigare studier har dock inte kunnat visa på några entydigt goda effekter av sådana stöd. Det är också oklart hur webbstöd egentligen fungerar. I sin avhandling har Mikael Elf utgått från att man skulle kunna få fram värdefulla insikter om detta genom att involvera användare i designprocessen.

- Det är vanligt att sjukvårdande personal och expertis på något sätt är involverade i hur stöden ska utformas, men det är inte givet att deras åsikter faktiskt speglar användarnas behov. Att också involvera användarna tidigt i processen kan därför ge bättre insikter om hur ett webbaserat stöd kan byggas upp, säger Mikael Elf.

Avhandlingens fyra studier utgår ifrån ett designprojekt där unga anhöriga till personer med psykisk ohälsa tillsammans med ett team av flera olika experter utvecklat ett webbaserat stöd. Fokus för studierna har dels varit att se hur de unga anhöriga kan inspirera till nya webblösningar och dels förstå vilka hinder för användarinflytande som kan finnas.

- De två gruppernas syn på hur ett sådant stöd skulle fungera visade sig vara vitt skilda från varandra, bland annat när det gällde den viktiga frågan om vem som egentligen skulle stödjas; designteamet ville stödja de unga anhörigas egen utveckling medan de unga själva villa ha hjälp att stödja den person med psykisk ohälsa de levde med, säger Mikael Elf.

I den senare halvan av designprocessen visade det sig dessutom att experterna tenderade att nedvärdera användarnas kunskap och uppvärdera expertkunskap. Enligt Mikael Elf kan det förklaras med att man då var mer fokuserad på att åstadkomma en produkt och hade behov av mer entydig och lättillgänglig kunskap, ett behov som då färgade attityderna till användarnas kunskap.

Tidigare studier har visat att unga generellt är mer intresserade av verkligt stöd än onlinestöd. De unga som deltog i avhandlingens studier såg webbstödet snarast som en bas utifrån vilken man skulle kunna knyta kontakter med andra i samma situation och t ex stödgrupper.

I avhandlingen skissar Mikael Elf på ett webbaserat stöd där fokus ligger på att fånga upp personer som annars inte skulle sökt hjälp.

- Det bygger på att användarna via webbstödet lättare kan få kontakt med både andra användare och med de stödresurser som finns i det område där de bor – det finns en lokal anknytning. Webbstödet fungerar då som en förmedlande länk; något som kan hjälpa användaren att hitta personer med liknande erfarenheter samt att underlätta för och stödja användaren i att hitta verkligt stöd, menar Mikael Elf.

Avhandlingens titel: User involvment in designing a web-based support system for young carers
– inspiring views and systemic barriers
Avhandlingsförfattare: Mikael Elf, mobil: 0709-486515, e-post: elf.mikael@bredband.net
Opponent: professor Anne Marie Kanstrup, Aalborgs universitet