Brandmän är inga machomän

Nyhet: 2011-06-13

Föreställningar kring brandmannayrket kopplas ofta till maskulinitet, farofyllda uppdrag och hjälteroller. Men för brandmännen är också det vardagliga livet på brandstationen mellan larmen värdefullt. Att tillvaron med arbetslaget liknar ett familjeliv rymmer viktiga förklaringar till varför kvinnor har utestängts från yrket. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

Brandmannayrket har ett starkt varumärke i form av hjältebilder och mansideal som återkommer i media. Andra exempel är de brandmannakalendrar som brandmän själva producerar. Men att hävda att män i yrket upprätthåller och drar nytta av yrkets machostatus är inte helt enkelt. Det hävdar Mathias Ericson, som lägger fram en avhandling byggd på intervjuer och observationer på olika brandstationer.

– Männen jag träffade var väldigt noga med att påpeka att de inte var särskilt manliga. De menade att de klarade sig bra även om de inte var några muskelberg och att sådana förväntningar egentligen var ganska löjliga. Samtidigt kunde de tycka att det var bra att kunna spela på de bilderna i vissa situationer för att få allmänhetens förtroende.

Mathias Ericson beskriver hur männen han följt distanserade sig från yrkets koppling till maskulinitet. Samtidigt var det viktigt för dem att gruppen bestod av enbart män.
– Den manliga gemenskapen gav dem en känsla av att få vara för sig själva och umgås på ett oförställt sätt. Om kvinnor skulle anställas befarade de att de inte skulle kunna leva lika nära inpå varandra, säger han.

Den gemenskap Mathias Ericson mötte framstod som trygg, oförställd och given med tanke på långa arbetspass och utrymmen som krävde fysisk närhet. Men också skör och kravfylld, då det antogs att denna gemenskap förutsatte att där bara vara män. Det var heller inte vilka män som helst som passade in i denna gemenskap, utan män som hade praktiskt handlag med otympliga verktyg och trivdes med exempelvis en tuff jargong.

Studien diskuterar vad för speciell form av intimitet och oförställt umgänge som män antas kunna dela med varandra. Det visade sig vara särskilt viktigt inom brandmannayrket. Självförtroende och tillhörighet var inte bara en fråga om att klara rekryteringstesterna och få anställning, utan också om att passa in i kulturen i arbetslagen.

Avhandlingens titel:
Nära inpå. Maskulinitet, intimitet och gemenskap i brandmäns arbetslag
Avhandlingsförfattare: Mathias Ericson, tel: 0762-622 112, mejl:mathias.ericson@gu.se