De mänskliga rättigheternas framtid

Nyhet: 2017-11-06

Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Så inleds FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från 1948. I dag, när respekten för rättigheterna minskar och det demokratiska utrymmet krymper på många håll i världen, har det blivit ännu mer angeläget att samlas och påminnas om att de mänskliga rättigheterna inte kan tas för givna.

Mänskliga Rättighetsdagarna i Jönköping den 9-11 november kommer att blicka framåt för att ge en bild av de mänskliga rättigheternas framtid. Det blir också diskussioner om de mänskliga rättigheternas samtid och historia. Forskare, studenter, aktivister, tjänstepersoner, politiker, företagare och ideellt engagerade träffas för att få ny kunskap och nya metoder och verktyg som hjälper till i arbetet för att respektera, skydda och uppfylla de mänskliga rättigheterna.

Forskare från Samhällsvetenskapliga fakulteten kommer vara på plats och medverka i olika seminarier. Det kommer också finnas en monter där man kan träffa representanter från SamFak och få mer information om program- och kursutbud.

Missa inte följande seminarier där forskare och studenter från Samhällsvetenskapliga fakulteten medverkar:

How can labour migrants’ rights be secured in the global world?
Torsdag 9 november, kl. 13:00-14:30
Medverkande: Andrea Spehar, Göteborgs universitet, Joseph Anderson,Göteborgs universitet, Lisa Pelling, Arena Idé, Madelaine Seidlitz, Amnesty International Sweden
Moderator: Sari Kouvo, Göteborgs universitet
Arrangör: Samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet

Globally up to 90 percent of all international migrants consist of labour migrants and their families. How can labour migrants’ rights be secured locally and internationally? What role do international conventions and agreements play, including a core international instrument of ICRMW, ILOs standards on migrant workers, and UN convention on migrant workers’ rights?

Framtidsvisioner: Hur bearbeta kolonialt förtryck i Sápmi?
Torsdag 9 november, kl. 13:00-14:30
Medverkande: Isak Utsi, Sáminuorra Jon Petter Stoor, Samisk nationellt kompetenscenter, Kristina Sehlin Macneil, Umeå universitet, Sylvia Taassori, Samiska rådet i Svenska kyrkan
Moderator: Peter Johansson, Göteborgs universitet
Arrangör: Vaartoe - Centrum för samisk forskning, Umeå universitet, Samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet

Sveriges relation till samerna vilar sedan årundraden på ett kolonialt förhållningssätt. Detta förhållningssätt har kommit att internaliseras i lagstiftning, synen på markrättigheter och samerna som urfolk, samt i den praktiska politiken. Detta har lett till en situation av en ständigt pågående och djupgående strukturell diskriminering av ett helt folk som aktivt bidrar till bland annat psykisk ohälsa och intergenerationella trauman. Panelen bygger vidare på förra årets panel om en samisk sanningskommission och fokuserar på den typ av förändringsprocesser som måste åtfölja ett sanningskommissionsarbete för att detta ska vara meningsfullt.

Hur man kan integrera MR- frågor som en grund för studenternas vardagsliv
Torsdag 9 november kl. 11:30 - 12:30
Medverkande: Studentgrupper för Mänskliga Rättigheter vid Göteborgs universitet

Att läsa om arbeten för mänskliga rättigheter kan som ung kännas långt borta eller svårt att realisera. Under seminariet kommer det diskuteras olika sätt att som ung praktiskt kunna jobba för mänskliga rättigheter. Hur kan man som student arbeta för att minimera diskriminering i skolor och universitet? Hur kan man med enkla medel applicera arbete för mänskliga rättigheter som en grund för studenters vardagsliv?

The endtimes of Swedish drug policy? Human rights, social exclusion and a ‘drug free society’
Fredag 10 november kl. 16:30-17:30
Medverkande: Frida Petersson, Göteborgs universitet, Jonna Sohlmér, studerar socialt arbete, Mikalea Hildebrand, redaktör Dogmer som dödar - vägval för svensk narkotikapolitik
Moderator: Damon Barrett, University of Essex
Arrangör: Samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet; Stockholm Centre for International Law and Justice; International Centre on Human Rights and Drug Policy (Human Rights Centre, University of Essex)

Sweden has long championed human rights internationally. Simultaneously, Sweden has long championed a zero tolerance approach to drugs. It is increasingly clear that these positions are incompatible. Globally this vision has produced systematic abuses. Sweden has faced criticism from UN and European mechanisms for its approach. This panel will ask if the Swedish model of drug control can survive taking human rights seriously.

Se hela programmet för MR-dagarna 2017 här.

Artikeln publicerades först på: globalstudies.gu.se