Våldets regler ur ungas perspektiv

Nyhet: 2011-03-16

Bråk ungdomar emellan styrs av en mängd subtila och informella regler. Det visar Sara Uhnoo i sin avhandling i sociologi vid Göteborgs universitet. Resultaten ger en annorlunda bild än vuxenvärldens, som ofta bygger på föreställningen att ungdomars våld är normlöst.

Ungdomars våld står ofta i mediernas fokus. Våldet sägs ha blivit grövre och mindre förutsägbart och gått ner i åldrarna. Ungdomarna tilldelas dubbla roller; som offer som behöver beskydd, och som förövare som behöver lära sig vad respekt för andra egentligen innebär. Det underförstådda budskapet är att vuxna måste göra någonting åt ungdomars moral innan det är för sent.

I sin avhandling vänder Sara Uhnoo på det gängse perspektivet genom att låta ungdomar själva komma till tals. Hur ser ungdomar på våld i allmänhet och i sin egen vardag? Med vem bråkar man och varför? När är våld legitimt? Vad är aldrig acceptabelt? Vad kan kränkas och vem kan klandras? Vilken betydelse har kompisar och familjemedlemmar? När har man rätt att ge igen?

Avhandlingen bygger på intervjuer med ett stort antal ungdomar, ensamma eller i grupp. Den ger en grundlig inblick i ungdomarnas dagliga ”moralarbete”, deras reflektioner över vad som är rimliga beteenden i lek och vid konflikt. I avhandlingen diskuteras också vilken betydelse etablerade uppfattningar om ungdomsvåldet har för ungdomarnas egna perspektiv på våld och bråk mellan unga och i olika slags familje-, kompis- och parrelationer. Analysen berör t.ex. bråk mellan obekanta ungdomar, syskonbråk, skojbråk mellan kompisar och unga mäns slag mot jämnåriga kvinnor.

- Det varierar vilka aspekter som tillskrivs moraliskt vikt i olika typer av våld och bråk mellan unga, i bråk mellan kompisar eller syskon är det syftet och relationens karaktär medan det i bråk mellan obekanta ungdomar är vem som slår först, varför och hur det mottas, säger Sara Uhnoo.

Avhandlingen Våldets regler- Ungdomars tal om våld och bråk visar inte minst att det finns en social kontroll även när vuxna inte är närvarande och att en mängd subtila och informella sociala regler styr bråkens utformning och utveckling. Den ger därmed en annorlunda bild av ungdomar och deras våldsanvändning än de vuxendominerade samhällsdiskurser som ofta bygger på föreställningen om att ungdomars våldsutövning är normlös.

Tid och plats för disputation: fredag 18 mars 2011 kl. 10.15, Sprängkullsgatan 25, sal Sappören,