Hur mycket pratar du egentligen, karl?

Nyhet: 2017-03-29

Nu finns möjlighet att automatiskt mäta hur mycket män och kvinnor pratar på ett möte och omvandla det till hårda fakta. När mötet är slut visar appen Time To Talk hur många procent de olika könen har talat.
Hans Ekbrand och hans kompisar har genomfört ett hobbyprojekt som Göteborgs kommun har nappat på.

Hans är lektor vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap och ett av hans forskningsområde är kön. Men det var på fritiden som idén föddes till den nya appen.
- En kompis var väl medveten att han brukade dominera möten och insåg att det fanns nog många, framförallt kvinnor, som inte fick chansen att framföra sina åsikter.
Det blev ett gäng som började spåna om hur man skulle kunna mäta hur mycket män och kvinnor talar under ett möte. I gruppen fanns det personer som var duktiga på olika saker, från att utveckla det grafiska uttrycket till att skapa algoritmer som identifierar och mäter röster.

Design och algoritmer

Först diskuterade de hur det grafiska uttrycket skulle se ut, sedan gällde det att utveckla tekniken. Projektledaren Jon Liinason designade appen, Hans Ekbrand och Fredrik Lindblad som är doktorand på Chalmers läste in sig på app-utveckling och började skriva egna algoritmer som identifierade röster och mätte längden på talet.
- Det fanns en del som redan var utvecklat och som vi kunde dra nytta av, men det blev också en hel del nyutveckling.
När utvecklingsarbetet kommit en bit på vägen laddade de ner ljudfiler från radion med debatter och satt själva och mätte hur länge männen respektive kvinnorna talade. På så sätt fick de ett facit.
Därefter fick appen lyssna på samma debatt och successivt lära sig att känna igen manligt och kvinnligt tal. Den färdiga versionen har över 95 procents träffsäkerhet.

Spelar inte in

När mötet startar, lägger man sin telefon på konferensbordet och sätter igång appen och när mötet är slut stänger man av den. Inget spelas in utan appen registrerar enbart om rösten tillhör en man eller kvinna. På skärmen syns två staplar, en blå och en röd och två procentsatser. Enklare kan det knappast bli. Dessutom är den gratis att ladda ner.
- Det är i och för sig intressant om man mäter enskilda möten, men riktigt spännande blir det om organisationerna kan använda statistiken som ett verktyg i deras systematiska jämställdhetsarbete, säger Hans Ekbrand.

Forskningsprojekt

En forskarkollega har sökt pengar för ett forskningsprojekt om hur man kan använda olika appar för att utveckla en organisations möteskultur och Time To Talk är en av de appar som skall testas.
På ett år har ungefär 1 800 nedladdningar gjorts och Göteborgs stad har beslutat att alla nämnder och styrelser skall mäta minst tre möten under 2017.
- Vi har en idé om att i framtiden samla in mätresultaten från många av de mätningar som görs. Statistiken skulle automatiskt skickas till en server tillsammans med information om exempelvis vilken typ av företag eller organisation som har gjort mätningen. På så sätt skulle vi kunna bygga upp statistik som man som enskild organisation kan jämföra sig med.
De har redan förberett för detta, men avvaktar med att sätta igång jobbet tills det finns en efterfrågan.

Artikeln publicerades först på: socav.gu.se