Karriärambitioner inget hinder för politisk framgång

Nyhet: 2011-05-19

”Den som vill bli vald blir sällan vald” skrev den tidigare statsministern Göran Persson i sina memoarer. Och både svenska politiska memoarer och forskningen har lyft fram att karriärister är bannlysta i den svenska politiska kulturen. Men det stämmer inte. Politiker med karriärambitioner sorteras varken bort eller misslyckas med att erövra politiska toppuppdrag. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

I studien, som är den första i sitt slag, framkommer att ledamöter med karriärambitioner i regel är yngre personer, ofta från resursstarka hem, som vid invalet i riksdagen är proffspolitiker från Stockholmsområdet. I huvudsak finns inte några partiskillnader, utom när det kommer till Miljöpartiet.

– Miljöpartister är på ett helt annat sätt än andra ledamöter intresserade av en politisk karriär, säger Patrik Öhberg som doktorerar vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet.

Ledamöter som avser att göra karriär har ett tydligt strategiskt agerande. De arbetar för att odla en profil genom att betona betydelsen av den egna åsikten, ofta tala vid partiets gruppmöten och gå emot partilinjen.

– De som vill göra karriär gömmer sig inte i kulissen och hoppas på att de en dag ska bli upptäckta, förklarar Patrik Öhberg, istället återfinns de på den politiska scenen, med mål att göra intryck.

Trots att politiker med karriärambitioner profilerar sig är det inte något som skadar deras karriärer. När ledamöternas karriärer under tio år studeras framkommer att karriärambitiösa lyckas bättre än andra ledamöter.

– Att titta på hur politikernas egna karriärambitioner ser ut, kan hjälpa oss att förstå vilka personer det är som i slutändan erhåller de främsta uppdragen inom den representativa demokratin, säger Patrik Öhberg.

Patrik Öhberg sätter också in svenska riksdagsledamöternas karriärambitioner i ett internationellt sammanhang. I jämförelse med andra europeiska parlament finns det få ledamöter med karriärambitioner i den svenska riksdagen, visar det sig.

– En förklaring tycks vara den svenska jämlikhetskulturen, menar Öhberg. I mindre jämlika länder finns det en större andel ledamöter med karriärambitioner.

Patrik Öhbergs avhandling bygger på Riksdagsundersökningarna som genomförs vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet.

Avhandlingens titel: Politiker med karriärambitioner – en omöjlig självklarhet. En studie om karriärambitionernas betydelse i den representativa demokratin
Avhandlingsförfattare: Patrik Öhberg, tel: 031-786 1537, 070-730 34 57, e-post: patrik.ohberg@pol.gu.se
Opponent: Tommy Möller, Stockholms universitet
Tid och plats för disputation: Fredagen den 27 maj, kl. 13.15, Hörsalen Dragonen, Sprängkullsgatan 19, Göteborg