Långt kvar till jämställt EU

Nyhet: 2013-04-02

Inom EU finns ambitionen att policy-dokument ska genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv. Men i en ny avhandling från Göteborgs universitet visas att ambitionen är ytlig.

- Det verkar vara politiskt korrekt att tala om gender och att EU ska arbeta för att nå mål om jämställdhet. Men när man tittar närmare på det, baseras resonemangen på en förståelse av jämställdhet som en fråga om att hantera skillnader mellan män och kvinnor inom olika områden. Man missar mer djupt liggande strukturer som är de verkliga hindren för jämställdhet.

Det säger Dolores Calvo, som skrivit avhandlingen. I den har hon analyserat generella policy-dokument inom EU men också specifikt sådana som gäller för internationellt utvecklingssamarbete och migration. Analyserna har hon sedan kompletterat med intervjuer av åtta jämställdhetsexperter och jämställdhetsadministratörer.

I studien konstaterar hon att fokus i policy-dokumenten snarare är stereotypa föreställningar om manligt och kvinnligt än en djupare analys av strukturella orsaker till dålig jämställdhet. Genom den avgränsningen har också frågan tömts på sin politiska sprängkraft.

– För att jämställdhet på riktigt ska kunna bli en integrerad del av politiken och samhällslivet i EU krävs det att rådande strukturer och maktrelationer utmanas. Men policy-dokumenten jag har gått igenom saknar detta perspektiv, och är därmed dränerade på verklig förändringspotential, säger Dolores Calvo.

Avhandlingens titel: Mainstreaming Gender in Migration and Development
Policies in the European Union
Avhandlingsförfattare: Dolores Calvo Tel: 76 221 5427 mejl: dolores.calvo@socav.gu.se
Avhandlingen försvarades vid disputation fredagen den 15 februari 2013