Mer än vetenskapliga meriter spelar roll för vem som blir forskare

Nyhet: 2014-06-12

Foto: Johan Stephan

Inte bara formella meriter spelar roll för vilka som blir forskare. Anpassning till den rådande uppfattningen om forskningen inom respektive ämne är också avgörande för hur väl doktorander lyckas. Det är slutsatser som dras i en avhandling från Göteborgs universitet

Forskarutbildningsreformen 1998 var tänkt att strama upp utbildningen. Målen skulle bli tydligare och genomströmningen snabbare. Så har det blivit också, men frågan är till vilket pris. Anna Peixotos avhandlig visar att det snarare har uppstått en gråzon mellan det som officiellt reglerar utbildningen och det som arbetsplatskulturen lyfter fram.

- Det är alldeles tydligt att personliga relationer ibland blir lika avgörande som de akademiska resultaten när doktoranden ska bygga sin yrkesframtid, konstaterar Anna Peixoto.

Enligt Anna Peixoto spelar de dolda strukturerna och sociala mönstren en avgörande roll för hur universiteten tar emot doktorander. Den som kan och får bli forskare i Sverige i dag är alltså en person som inte bara måste kunna prestera intellektuellt – utan också förstå andra regler, andra koder, andra språk.

– Det här är en enormt viktig fråga för svenska lärosäten inför framtiden. Risken att betydande begåvningar tappas bort på vägen är uppenbar, säger Anna Peixoto.

Mer info:
Disputationen äger rum i Torgny Segerstedt-salen i universitetsbyggnaden i Vasaparken i Göteborg, lördagen den 14 juni klockan 10.15.

Anna Peixoto kan nås på anna.peixoto@av.gu.se och på 0733-100 224.

Mer om avhandlingen går att läsa på: http://hdl.handle.net/2077/35675

Anna Peixoto skrev tillsammans med Anna-Karin Wyndhamn en debattartikel om delar av problematiken i GP 22 maj.