Ny kurs: Psykologiska aspekter på bruk, riskbruk och beroende

Nyhet: 2017-09-21

UTBILDNING Hur påverkar alkohol och droger individen på kort och på lång sikt? Vilka psykologiska riskfaktorer kan bidra till att en person utvecklar ett beroende? Hur kan man se på bruk, riskbruk, och beroende av alkohol och andra droger ur ett folkhälsoperspektiv?

Den här kursen ges på Psykologiska institutionen och vänder sig till dig som vill få grundläggande kunskaper om psykologiska och fysiologiska faktorer kopplade till alkohol och narkotikaanvändning. Du får ta del av olika psykologiska förklaringsmodeller i kombination med fakta om de fysiologiska effekter alkohol och narkotika ger på en persons beteende, tankar och känslor, samt vad som skiljer ett bruk från riskbruk och beroende. Kursen innehåller också en introduktion till området ur ett folkhälsoperspektiv och tar då i beaktande genus, etnicitet och klass.

Kursen är på grundnivå och kommer att gå på halvfart på eftermiddagar.

Sök senast 16 oktober: Psykologiska aspekter på bruk, riskbruk och beroende| 15 hp | Kurskod: PX1163

Kristina Berglund, kursledare, om kursen:

– Både alkohol och narkotika är så vanligt förekommande i att de berör de flesta på ett eller annat sätt. Användandet påverkar både den som använder drogen, närstående och samhället i stort, om än på olika sätt. Här på psykologiska institutionen har vi länge forskat om både akuta och långsiktiga effekter av alkohol- och droganvändning och om vilka psykologiska riskfaktorer som kan bidra till att en individ utvecklar ett beroende.

– Vi har nu tagit fram den här kursen för att vi vill att den som är intresserad ska kunna få grundläggande, forskningsbaserade kunskaper om varför människor dricker alkohol och använder narkotika, trots att det också medför risker. Att känna till vilka effekter alkohol och droger har och vad som skiljer bruk från riskbruk och beroende – både ur ett psykologiskt och ett fysiologiskt perspektiv – är också viktigt för alla som jobbar med människor, till exempel inom skolvärlden, vård och omsorg, polisväsendet eller Försäkringskassan.

Kristina Berglund är docent vid Psykologiska institutionen och forskar och undervisar om psykologiska faktorers betydelse vid alkoholberoende. Med sin forskning vill hon öka kunskapen om psykologiska mekanismer till varför ett alkoholberoende uppkommer, hur ett alkoholberoende gestaltar sig för olika människor och vilka konsekvenser det får för individen och dess omgivning. Hon undersöker också vilka effekter behandling ger för olika grupper av alkoholberoende individer.

Forskning om bruk, riskbruk och beroende på Psykologiska institutionen

Utbildning och studentservice på Psykologiska institutionen

Save

Artikeln publicerades först på: psy.gu.se