Nytt forskningsprojekt undersöker styrning av samordning för vård och omsorg till sköra äldre

Nyhet: 2017-11-01

Forskarna Stefan Szücs, Inger Kjellberg och Staffan Johansson från institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet, har beviljats forskningsmedel från Forte för projektet ”Hållbar samordning för kvalitet – Hur koordinera styrning av socialtjänst och hälso- och sjukvård för sköra äldre personer”.

Projektet är ett av totalt sex beviljade projektansökningar i Forte:s särskilda utlysning Forskning om välfärdens kvalitet, organisation och processer 2017.

Syftet med projektet är att studera den politiska styrningen för en hållbar lokal och regional kvalitetskoordinering av sociala tjänster och hälsovård till sköra äldre.

- Vi kommer att undersöka hur styrningen av samordning för vård och omsorg till sköra äldre har förändrats under det senaste decenniet. Vi kommer också att ta reda på hur den nya politiska styrningen har omsatts och anpassats till lokala och regionala samordningssystem, säger Stefan Szücs.

Tidigare forskning visar att det finns stora skillnader mellan olika samordningsorgans förmåga att på ett långsiktigt och välfungerande sätt koordinera vård och omsorg till sköra äldre. Vissa har lyckats bättre än andra och detta är något som forskarna vill undersöka närmare.

- Vi kommer att studera hur organisation och processer samordnas för att uppnå en hållbar kvalitet. Detta hoppas vi kan bidra till en förklaring till varför det ibland finns stora skillnader.

Forskningsprojektet består av tre olika delar. Inledningsvis görs en analys av förändringar i den nationella styrningen, därefter genomförs en undersökning med medlemmar av lokal-regionala samordningsorgan, vilka ingått i en tidigare studie genomförd 2014–15. Baserat på dessa resultat kommer till sist fallstudier att genomföras med de mest framgångsrika lokala och regionala systemen.

- Målet är att utveckla modeller för samordning av organisation och processer för kvalitet som
visar sig hålla över tid, säger Stefan Szücs.

För ytterligare information om studien, kontakta:

Stefan Szücs, stefan.szucs@socwork.gu.se, 031 – 786 4498

AV: Jenny Meyer

Artikeln publicerades först på: socwork.gu.se