Så får småbarnsfamiljer ihop vardagslivet

Nyhet: 2012-10-22

Vardagslivet för dagens småbarnsföräldrar beskrivs ofta som ett stressigt pusslande, där arbete, familjeliv och fritidsaktiviteter konkurrerar om tiden. Men en avhandling från Göteborgs universitet visar att de olika delarna snarare kompletterar varandra.

- Förvärvsarbete är en viktig del av småbarnsföräldrars vardagsliv, och arbetskamrater bidrar med emotionellt stöd och socialt kapital i föräldraskapet. Det säger Therése Wissö som i sin avhandling har intervjuat 30 småbarnsföräldrar och 22 BVC-sköterskor i tre olika stadsdelar i Göteborg. Syftet har varit att undersöka tal och föreställningar om småbarnsföräldrars vardagsliv och dess villkor.

– Det finns en föreställning om att föräldrar satsar på karriären på barnens bekostnad. Men mina resultat visar att arbetsplatsen är en arena där småbarnsföräldrar kan dela vardagens bekymmer och glädjeämnen och där man kan få råd och stöd som förälder, säger Therese Wissö.

Avhandlingen visar också att småbarnsföräldrars vardagsliv i hög grad påverkas av samhällets normer om familj samt av moraliska uppfattningar om såväl föräldraskap som omsorg. Likaså påverkas det av resurser och tillgångar, till exempel mor- och farföräldrar som kan ställa upp som barnvakter.

- Det finns en tydlig föreställning om att andra familjemedlemmar, såsom egna föräldrar och syskon, är lämpliga och villiga hjälpare,. Det är därför enklare att be dessa om hjälp än att fråga vänner och bekanta - eller att anlita hemtjänstföretag , menar Therese Wissö.
- Speciellt far- och morföräldrar är viktiga resurser i många småbarnsfamiljers vardag, då de bland annat bidrar med praktisk hjälp i form av barnpassning, hämtning och lämning på förskola, samt vård av sjuka barn. Vänner och bekanta är viktiga för föräldrars emotionella stöd, men bidrar i begränsad omfattning med praktisk hjälp., fortsätter hon.

Vad småbarnsföräldrarna saknar, enligt undersökningen, handlar främst om praktisk hjälp och i mindre utsträckning om utbildning eller formaliserad rådgivning i föräldraskapet. Möjligheten att få hjälp med det praktiska skiljer sig dock mellan föräldrar, eftersom tillgången till resurser är ojämnt fördelade. Mor- och farföräldrar har skilda möjligheter att bidra med hjälp, och möjligheten att betala för omsorgshjälp är beroende av ekonomiska resurser i familjen. Föräldrar anses dessutom ha ett moraliskt ansvar för sina barn och förväntas klara omsorgen på egen hand.

- De föräldrar som har råd överväger dock i ökande grad köp av hushållsnära tjänster för att få ihop vardagslivet, har Therese Wissö sett.
- Det gäller framför allt gäller städhjälp, men förändringar kan också vara på gång inom området barnpassning som det idag finns en marknad för.

Avhandlingens titel: Småbarnsföräldrars vardagsliv . Omsorg, moral och socialt kapital
Avhandlingsförfattare: Therése Wissö, Institutionen för socialt arbete, Tel: 031-7866386, mejl: therese.wisso@socwork.gu.se
Opponent: Docent Lars Plantin, Institutionen för socialt arbete, Malmö högskola
Tid och plats för disputation: Fredagen den 26 oktober, kl. 10:15, Hörsal Sappören, Sprängkullsgatan 25