SADC och biståndsgivare påverkar civilsamhällets regionalisering

Nyhet: 2013-05-02

Självständigheten för civilsamhällets organisationer i södra Afrika kringskärs såväl av samarbetsorganisationen SADC som biståndsgivare. Detta påverkar regionaliseringsprocesser inom civilsamhället. Det är en slutsats som dras i en avhandling från Göteborgs universitet.

Sedan mitten av 80-talet har regionaliseringsprocesser intensifierats runt om i världen. Stater, men även icke-statliga aktörer, sträcker sig utanför de nationella gränserna för att lösa gemensamma, regionala, problem relaterade till handel, säkerhet, miljö och utveckling.

Tidigare forskning kring de här processerna har mest fokuserat på statliga aktörer. Men i sin avhandling vid Institutionen för globala studier lyfter Andreas Godsäter istället fram hur processerna ser ut ur civilsamhällesorganisationers (CSO) perspektiv. Framförallt har han tittat på södra Afrika och då med HIV/AIDS-frågan som särskilt studieobjekt.

- Civilsamhällesorganisationer är förhållandevis aktiva i regionsbyggande i södra Afrika. De tar en mer aktiv del av den regionala styrningen än vad tidigare forskning har visat, säger Andreas Godsäter.

Som exempel anger han att CSO-er deltar i regionalt policyskapande inom Southern African Development Community (SADC) och förser både statliga och icke-statliga aktörer med diverse sociala tjänster på den regionala nivån.

- Ett annat exempel är regional ”issue-framing” där NGO-er och nätverk konstruerar handels- och HIV/AIDS-frågor som just ”regionala”, berättar Andreas Godsäter.

Samtidigt som CSO-er alltså är mer aktiva än tidigare forskning angett så visar avhandlingen att engagemanget också kringskär organisationernas självständighet. Enligt Andreas Godsäter domineras den regionala styrningen i södra Afrika av den nyliberala agendan. De CSO-er som arbetar i linje med denna agenda och exempelvis erbjuder handelsrelaterad expertis eller AIDS-relaterad service, är mer involverade i SADC än de CSO-er som vill påverka SADC att ge bättre stöd till informella handelsidkare eller främja sexuella minoriteters rättigheter.

- Denna dynamik påverkar civilsamhällesregionaliseringen starkt då de CSO-er som välkomnas i SADC stärks i sitt regionala arbete och de som stängs ute försvagas.

Också biståndsgivare påverkar. Biståndspengar är ett stort incitament till regionalisering av civilsamhället. Biståndsberoendet gör att givare har stort inflytande över CSO-ers agendor vilket i slutändan påverkar vilka frågor som drivs och vilka strategier som används i civilsamhällens regionalisering.

Avhandlingens titel: Civil society regionalization in Southern Africa – the cases of Trade and HIV/AIDS
Avhandlingsförfattare: Andreas Godsäter, tel: 031-7864683, 0702-552414, mejl: andreas.godsater@globalstudies.gu.se
Opponent: professor Jean B. Grugel, University of Sheffield
Tid och plats för disputation: Fredag 3 maj, kl 10.15, Annedalsseminariet, sal 220,  Seminariegatan 1A, Göteborg