Starka välfärdsstater leder till tolerans mot invandring

Nyhet: 2013-02-21

Tvärtemot tidigare antaganden är man i länder med starka välfärdsstater mer villig att acceptera invandring än i andra länder. Däremot stämmer den allmänna bilden att starka fackföreningar leder till lägre nivåer av arbetskraftsinvandring. Det är två slutsatser som dras i en avhandling från Göteborgs universitet.

Frida Boräng, avhandlingens författare, har undersökt två aspekter av institutioners påverkan på invandringspolitiken. Den ena delen av avhandlingen undersöker hur institutioner för lönebildning, fackens styrka och aktiv arbetsmarknadspolitik påverkar arbetskraftsinvandringen. Resultaten här visar att centrala löneförhandlingar, starka fackföreningar och en omfattande aktiv arbetsmarknadspolitik tenderar att leda till mindre arbetskraftsinvandring än vad som är fallet när lönesättningen är decentraliserad, fackföreningarna svaga och små resurser läggs på arbetsmarknadspolitik.

- Uppfattningen att arbetsmarknadens institutioner påverkar invandringspolitiken på liknande sätt som min studie kommer fram till, har funnits ganska länge. Men det har saknats undersökningar som systematiskt prövar dessa föreställningar, säger Frida Boräng.

Den andra delen av studien undersöker effekten av välfärdsinstitutioner. Denna visar ett samband mellan universella och generösa välfärdsinstitutioner och en relativt stor öppenhet gentemot flyktingar och asylsökande. Mätt både i antal som får ett positivt besked och i attityder i befolkningen.

- Resultatet går på tvärs mot vad man tidigare ofta har antagit inom invandringsforskningen, menar Frida Boräng. Där har man ofta utgått från att i länder med starka välfärdsstater kommer medborgare att vara mindre villig att acceptera invandrare som, åtminstone inledningsvis, är beroende av välfärdsstaten.

- Däremot ligger resultatet i linje med vad välfärdsstatsforskare tidigare kommit fram till, nämligen att en stark välfärdsstat leder till mer tolerans och ett större mellanmänskligt förtroende. Att sådana värden sedan kan spilla över på attityder gentemot flyktingar och asylsökande är kanske inte så konstigt.

Sammantaget pekar avhandlingen på att det är viktigt att skilja på olika typer av invandring när man studerar invandringspolitik. Länder kan ha en väldigt strikt arbetskraftsinvandrings-politik och relativt öppen flyktingpolitik, och tvärtom. Totalt sett ingår 20 länder i undersökningen som bygger på invandringsdata från början av 1980-talet och framåt, opinionsdata samt offentliga dokument.

Avhandlingens titel: National institutions – International Migration
Avhandlingsförfattare: Frida Boräng, Tel: 031-786 6520, 0739-722708, mejl: frida.borang@pol.gu.se
Avhandlingen kan laddas ned på: http://hdl.handle.net/2077/31638