Svårare för unga att hitta sin identitet idag

Nyhet: 2013-04-22

Avsaknad av traditioner som styr ungas vägval ger ökad valfrihet, men gör också identitetsutvecklingen komplicerad. Det visas i en avhandling i psykologi från Göteborgs universitet.

Under de unga vuxenåren försöker de allra flesta komma fram till vad de vill göra med sina liv och hur de vill att deras framtid skall se ut. Men en del av de sociala förändringar som skett i många västerländska länder under senare år har lett till att inträdet i traditionellt vuxna roller nu sker allt senare. I dagens samhälle finns det en avsaknad av traditioner som styr vilka vägar unga har att följa. Detta leder till en ökad valfrihet men också till att ett allt större ansvar läggs på individen. När valen blir fler blir identitetsutvecklingen mer komplex och tar längre tid.

– Vägen mot vuxenlivet har blivit alltmer utdragen och detta gör att en period av identitetsutveckling ofta pågår under en stor del av tjugoårsåldern, säger Maria Wängqvist som skrivit avhandlingen.

I avhandlingen har Maria Wängqvist bland annat tittat på hur unga vuxnas sätt att ta sig an identitetsfrågor kan variera beroende på vilka frågorna är och vilka sociala sammanhang de unga befinner sig i när det gäller till exempel kärlek och arbete. I avhandlingen ingår två studier som bygger på intervjuer med 136 tjugofemåringar och en studie som är en enkätundersökning med 714 artonåringar.

– En sak jag fann är att ett aktivt identitetsutforskande ofta är förknippat med psykologiska besvär. Att vara osäker på vem man är och vart man är på väg i livet kan ibland vara så svårt att man behöver stöd och hjälp för att komma vidare, säger Maria Wängqvist.

Utöver frågan vart man är på väg i livet är en annan viktig del av identitetsutvecklingen att integrera sin kroppsuppfattning i identitetskänslan. Upplevelsen av den egna kroppen har betydelse för bilden man har av sig själv och sin plats bland andra.

Avhandlingen visade bland annat att det var vanligare att vara nöjd med sin kropp och sitt utseende om man var säker i olika identitetsfrågor, medan det var vanligare att ha gjort samhällets skönhetsideal till sitt eget om man i högre grad fortfarande höll på att utforska samma identitetsfrågor.

Avhandlingens titel: That’s how people grow up: Identity formation in emerging adulthood
Avhandlingsförfattare: Maria Wängqvist. Tel: 031-7864262/0739-681653. mejl:maria.wangqvist@psy.gu.se
Opponent: Assistant professor Moin Syed, University of Minnesota
Tid och plats för disputation: Fred. 26/4 kl. 10 i sal F1, Psykologiska institutionen, Haraldsgatan 1, Göteborg