Synen på staten avgörande för vattenförsörjningen

Nyhet: 2013-09-18

Reformer i fattiga länder, påverkas av hur statstjänstemän uppfattar statens roll och ansvar. Det är en av slutsatserna i en ny avhandling från Göteborgs universitet som undersöker arbetet att skapa hållbara system för vattenförsörjningen i Niger.

Ett av FN:s så kallade millenniemål är att öka människors tillgång till rent dricksvatten. För att nå dit har många globala strategier riktat in sig på institutionella reformer. Det kan handla om att privatisera vattendistributionen eller om att decentralisera beslutsfattandet kring vattenförsörjning, eller om att staten, inte biståndsgivarna, ska ha kontrollen över politik och nationella strategier.

Tidigare utvärderingar av globala strategier har mest undersökt strategiernas bristande anpassning till lokala förhållanden. Eller så har studierna enbart analyserat effekter på lokal nivå.

I sin avhandling har Stina Hansson i stället riktat fokus på hur de globala strategierna uppfattas och hanteras av offentliganställda, i detta fall statstjänstemän inom Nigers vattensektor. Hon konstaterar att tjänstemännen spelar en central roll för hur politik och strategier tar form i praktiken.

– Min studie visar att reformerna får en specifik betydelse beroende på hur statstjänstemännen ser på statens roll och ansvar, liksom den egna rollen och det egna ansvaret relation till biståndsgivare, befolkningen och privata aktörer, säger Stina Hansson.

Utifrån Nigers marginalisererade ekonomiska position ser statstjänstemännen exempelvis inte en möjlighet att ta ansvar för uppsatta mål. Istället ser de som sin roll att agera rationellt utifrån de begränsade förutsättningar staten har. Hur de ser på befolkningens kapacitet påverkar också vad statstjänstemännen anser att statens ansvar måste vara.

– Statstjänstemännen delegera inte ansvar och förlitar sig inte på opersonliga kontrakt. De anser att statstjänstemännen ska styra vattenförsörjningen genom personlig närvaro och kännedom om befolkningen. Detta står i motsats till hur reformerna är tänkta att fungera och påverkar därmed hur de fungerar i praktiken, säger Stina Hansson.

– För att föreställa sig statens ansvar blir det avgörande att tjänstemännen kan se staten som en central aktör samtidigt som olika funktioner delegeras till lokala och privata aktörer på grund av den fattiga statens begränsningar.

För mer information Stina Hansson, tel: 031-7865816, 0708-218378, e-post: stina.hansson@globalstudies.gu.se
Avhandlingens titel: Who brings the water? Negotiating state responsibility in water sector reform in Niger.
Opponent: professor Graham Harrison, University of Sheffield
Tid och plats för disputation: Fredag 20 september, klockan 10.15, Annedalsseminariet, sal 402, Seminariegatan 1A, Göteborg
Abstract kan hämtas på: http://hdl.handle.net/2077/33000