Tiden alltför knapp resurs i socialarbetares kontakter med familjer med migrationsbakgrund.

Nyhet: 2012-05-23

Familjer med bakgrund utanför västvärlden bemöts inte på samma sätt av alla socialarbetare. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet. Ändå är inte problemet vilken metod man använder, utan att socialarbetarna har för lite tid att bygga upp tillitsfulla relationer.

När barn far illa och när föräldraförmågan granskas sätts yrkeskunnandet inom den sociala barnavården på sin spets. Och i de här situationerna pendlar socialarbetarnas strategier mellan två ytterligheter; att behandla alla lika oavsett etnisk bakgrund eller att särskilt uppmärksamma familjernas kultur. Detta är en av de slutsatser Ing-Marie Johansson drar i sin avhandling.

- Det är påfallande hur socialarbetarna strävar efter att undvika att bli beskyllda för rasism, säger Ing-Marie Johansson.

- Å andra sidan hade ingen av de familjemedlemmar jag intervjuat upplevt ett rasistiskt bemötande, fortsätter hon.

Avhandlingen baseras på tre olika material: Socialstyrelsens dataregister över insatser för barn och unga, intervjuer med institutionsplacerade unga män med bakgrund utanför västvärlden, samt material från ett utbildningsprojekt inom barnavårdsfältet.

Vad gäller institutionsplacering av barn visar studien att ekonomiska förhållanden är mer utslagsgivande än etnisk bakgrund. Samtidigt avslöjade studien en skillnad som behöver studeras ytterligare: det finns färre placerade yngre barn och fler placerade tonåringar jämfört med jämnåriga svenska barn.
Likaså ställer sig Ing-Marie Johansson frågan ifall rädslan att hamna i beskyllningar om rasism medför att socialarbetarna inte tillräckligt uppmärksammar familjens behov och barnens utsatta situation.

- För att kunna använda sitt lagliga handlingsutrymme för familjemedlemmarnas bästa behöver socialarbetarna också känna förtroende från organisationsledning och politiker.
- Min forskning indikerar att socialt arbete med familjer med migrationsbakgrund inte nödvändigtvis kräver specifika metoder, säger hon.
- Snarare behövs mer resurser i form av tid. Tid för att skapa tillitsfulla relationer med människor som dåligt behärskar det svenska språket, som har en historia av flykt och separationer och som dessutom ofta har dåliga erfarenheter av myndigheter.

Avhandlingens titel: Uppdrag med förhinder. Bemötande av familjer med migrationsbekgrund inom den sociala barnavården
Avhandlingsförfattare: Ing-Marie Johansson, Tel: 031-786 1889,
mejl: ing-marie.johansson@socwork.gu.se