Var går gränsen för kommunens ansvar i en kris?

Nyhet: 2011-06-16

Vilka grupper som ska prioriteras när ett samhälle drabbas av kris blir tydligt först när krisen är ett faktum. En studie av tre kommuners krishantering visar att praktiska erfarenheter av tidigare kriser präglar policybeslut om hur kommande kriser ska hanteras. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

Principerna för ett offentligt åtagande från stat eller kommun i krissituationer innefattar främst händelser som är mycket osannolika, som har omfattande konsekvenser för många människor och som ickeoffentliga aktörer har svårt att skydda sig mot på egen hand.
Vad dessa principer egentligen innebär visar sig när de tillämpas i en konkret krissituation. Det är alltså i en krissituation som den verkliga policyn för det offentliga ansvaret i praktiken kommer att bestämmas och klargöras.
I avhandlingen studeras tre kommuner som drabbats av kriser som stormar och översvämningar för att undersöka om en lokal policy, som klargör ansvarsrelationen mellan kommunen och kommunmedborgarna, utvecklas i enskilda kommuner vid kriser. Det ställs också frågor om hur det går till när sådan policy utvecklas, och vad som påverkar vilken typ av policy som utvecklas.
─ Studien visar att kommunerna i samband med kris utvecklar lokal policy. Bland annat genom att vissa grupper prioriteras särskilt och får kommunal service anpassade till dem som grupp. Sådana prioriteringar kvarstår också när liknande kriser hanteras vid senare tillfällen, säger Andreas Ivarsson.
─ Utifrån ett forskningsperspektiv kan man säga att sådan lokal policy utvecklas med grund i så kallade sociala målgruppskonstruktioner. Det innebär exempelvis att vissa medborgargrupper tillskrivs egenskaper som särskilt sårbara. Olika grupper antas därmed ha olika behov, och lokala policys för det offentligas ansvar för medborgarna utformas med grund i sådana föreställningar.
Andreas Ivarsson är verksam vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs Universitet, och Lokal policydesign är hans doktorsavhandling.

För mer information om avhandlingen och disputationen:
För ytterligare information kontakta Andreas Ivarsson på telefon 031- 786 49 68 eller mail:
andreas.ivarsson@spa.gu.se