Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Inför disputation, steg för steg

Så här är den formella gången inför en disputation på Samhällsvetenskapliga fakulteten.


1) Betygsnämnd

Institutionen utser betygsnämnd och opponent.
 

2) Anhållan

Anhållan om disputation skickas till fakultetskansliet. Blankett för anhållan hittar du här nedan. Fyll helst i blanketten digitalt, för att minimera risker med misstolkningar. Anhållan ska vara fakultetskansliet tillhanda senast 6 veckor före disputationen. Här kontrolleras att anhållan är formellt korrekt och lägger den sedan till dekan för beslut. Ett beslut kommer normalt inom en vecka efter att anhållan lämnats.
 

3) Alla inblandade kontaktas

Efter att anhållan formellt blivit godkänd av dekan skickar fakultetens intendent brev till betygsnämndens ledamöter, opponent, handledare, institutionens prefekt, samt respondenten själv med information om disputationen.

 

4) Spikning

Innan spikningen ska respondenten ha lämnat 20 exemplar av sin avhandling till UB, och fått med sig ett kvitto på detta. Avhandlingen ska även vara inlagd i universitetets publiceringsdatabas (”e-spikad”), innan spikning kan ske. Respondenten tar med sig kvitto från UB, tre spikblad och två exemplar av avhandlingen till intendentne på fakultetens kansli. I samråd bestämmer de därefter en tid för spikning i universitetets huvudbyggnad i Vasaparken.


5) Disputation

Ordföranden för protokoll och ansvarar för att detta blir signerat av alla ledamöter samt registrerat i Ladok. Protokollet skickas därefter också till fakultetskansliet.

 

Mediaarbete kring avhandlingar

När anhållan om disputation blivit fastställd av dekan kontaktar fakultetens kommunikatör dig som doktorand för att diskutera eventuella aktiviteter gentemot media. Vilka redaktioner kan vara speciellt intresserad av just din avhandling? Vad är bästa sätt att nå ut? Ibland kan en debattartikel vara mer effektiv än ett pressmeddelande, exempelvis.

När du och kommunikatören är överens kopplas GUs centrala pressekreterare in. En bedömning görs då även om översättning ska göras för internationell media.

 

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2016-06-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?