Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samhällsvetenskap nödvändig grund för samhällets fortlevnad

De problem vi står inför idag, nationellt och globalt, är många gånger orsakade av samhälleliga processer - av människor. För att lösa dem räcker det inte med utveckla ny teknik. Vi måste också bättre förstå enskilda individers beteenden, samspelet mellan människor liksom hur olika samhällen interagerar med varandra, för att kunna lösa dessa problem.

 

 

Forskningsnyheter

 • Ny bok: Den motspänstiga akademikern - festskrift till Ingrid Sahlin

  [2017-03-28] Boken "Den motspänstiga akademikern" är en festskrift till Ingrid Sahlin, professor i socialt arbete, tidigare verksam vid institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet och med ett forskningsintresse för bland annat bostadslöshet.

 • Rehabiliteringsprogram för krigstraumatiserade barn i Sri Lanka visar goda resultat

  [2017-03-27] Tre jämförda psykosociala rehabiliteringsprogram för krigsdrabbade barn i Sri Lanka visar något olika resultat, beroende på resurser, metod och målsättningar. Men alla tre har långt bättre effekter än alternativet att inte göra några insatser alls. Det framgår i en avhandling från Göteborgs universitet.

 • Att läka med hjälp av litteratur, konst och musik

  [2017-03-27] Genom samtal om litteratur och konst kan psykoterapeuter få patienter att tala om trauman och andra svåra händelser. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet. - Det kan hjälpa människor väldigt mycket att uttrycka sig och närma sig svåra områden, säger Elisabeth Punzi, psykolog och forskare inom nätverket för medicinsk humaniora.

 • V-dem kan ge underlag till mätning av FN-mål

  [2017-03-08] Varieties of Democracy Institute (V-dem), med bas vid Göteborgs universitet, bidrar med faktaunderlag till uppföljning av FN:s sextonde hållbarhetsmål.

 • Teoretiska perspektiv från naturvetenskap kastar nytt ljus över komplexa sociala system

  [2017-03-07] Ett nytt teoretiskt perspektiv kan hjälpa oss att förstå komplexa sociala system och hur omvälvande och snabba samhällsskeende utvecklas. Detta perspektiv är inspirerat av komplexitetsvetenskap som används inom naturvetenskapen för att förstå system i naturen, såsom fågelflockar och fiskstim. Perspektivet presenteras i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

 • Striktare bedömningar av arbetsförmåga svåra att tillämpa

  [2017-02-27] Vilka bedömningsgrunder och arbetsmetoder tillämpas i praktiken när frontlinjepersonal vid Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen bedömer långvarigt sjukas ohälsa, arbetsförmåga och rätt till sjukpenning? Förekommer olikartade synsätt på arbetsoförmåga? Detta diskuterar forskarna Rafael Lindqvist och Jörgen Lundälv i en nypublicerad artikel i European Journal of Social Work.

Fler nyheter

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2014-02-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://samfak.gu.se/forskning/
Utskriftsdatum: 2017-03-30