Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samhällsvetenskap nödvändig grund för samhällets fortlevnad

De problem vi står inför idag, nationellt och globalt, är många gånger orsakade av samhälleliga processer - av människor. För att lösa dem räcker det inte med utveckla ny teknik. Vi måste också bättre förstå enskilda individers beteenden, samspelet mellan människor liksom hur olika samhällen interagerar med varandra, för att kunna lösa dessa problem.

 

 

Forskningsnyheter

 • Stöd kan bli bättre till par som genomgår fosterdiagnostik i samband med provrörsbefruktning

  [2017-05-23] Att gå igenom behandling med fosterdiagnostik på embryon i samband med provrörsbefruktning ställer båda parter i en parrelation inför svåra beslut. För vissa finns en ökad risk för ångest och depression symtom. Det är därför bland annat viktigt att stöd i samband med diagnostiken ges till både mannen och kvinnan. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

 • Stödåtgärder avgörande vid avhopp från kriminella gäng

  [2017-05-17] Att bli pappa är ofta ett godtagbart skäl för att lämna ett kriminellt gäng och börja leva ett Svensson-liv. Men för att avhoppsprocessen ska lyckas krävs genomtänkta stödåtgärder från flera håll i samhället.

 • Många nyanlända över 40 får aldrig ett jobb

  [2017-05-12] För första gången har forskare i Sverige undersökt vilken betydelse ålder vid migration har för att få ett första tillträde på arbetsmarknaden. Studien från Göteborgs universitet visar att en stor del av de personer som invandrat till Sverige efter fyllda 40 aldrig kommit in på den svenska arbetsmarknaden.

 • Kamratpåverkan ökar risken för stök i skolan

  [2017-05-11] Lärare tar starkt intryck av kollegor i exempelvis val av undervisningsmetod. Och grupptryck från kamrater kan bidra till att förklara varför elever blir stökiga under lektioner. Det är ett par slutsatser i en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

 • Ny litteratur: Tvångsvård av barn och unga: rättigheter, utmaningar och gränszoner

  [2017-05-11] Detta är en ny antologi om samhällets ansvar att skydda barn och unga från olika typer av utsatthet och vad ingripanden innebär för enskilda som berörs. Ett av bokens kapitel "Förtroendevaldas inflytande över LVU-besluten" är skrivet av institutionens forskare Staffan Höjer, Torbjörn Forkby och Andreas Liljegren. I detta kapitel presenteras den svenska modellen för beslutsfattande inom den sociala barnavården.

 • Studerar lyckad sammanhållen vård för multisjuka äldre

  [2017-05-10] Att samordna insatser för multisjuka äldre så att de fungerar är en komplicerad process där kommunernas och landstingens samverkan är avgörande. Hur gör de som lyckas? Det vill forskaren Inger Kjellberg ta reda på i en pågående studie.

Fler nyheter

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2014-02-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://samfak.gu.se/forskning/
Utskriftsdatum: 2017-05-23