• Unga engageras i samtal om demokratin

[2019-06-26] Ett Gothia Cup för demokratisamtal, så beskriver Urban Strandberg tankesmedjan International Youth Think Tank som presenterades under en presskonferens på Gothia Towers på måndagen. - Tanken är att överbrygga gapet mellan de unga människor i Europa som vill bidra till en bättre värld och de makthavare som fattar besluten.

• Ulla Carlsson får årets Svenska Unescopris

[2019-06-24] 2019 års Svenska Unescopris går till Ulla Carlsson för hennes långvariga arbete för yttrandefrihet och ökad medie- och informationskunnighet (MIK). Ulla Carlsson vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG), Göteborgs universitet, är Sveriges enda Unescoprofessor i yttrandefrihet.

• SOM-undersökningen 2018: Klimatfrågan vinnare i dystopiernas kamp

[2019-06-19] Går det att säga att det ena globala hotet är värre än det andra? Med hjälp av senaste SOM-undersökningen ställs två av samtidens viktigaste frågor - klimathot och antibiotikaresistens - mot varandra i en dystopiernas kamp: - En dystopi är en framtida mardrömsvärld. Svenskars oro för en dystopisk framtid har vi mätt genom att fråga om orosmoln inför framtiden och samhällsproblem idag. Allt fler svenskar lyfter klimatfrågan som en av samtidens viktigaste frågor, och det gör klimatfrågan till vinnare i dystopiernas kamp, säger forskaren Björn Rönnerstrand.