Nyheter

• Psykologi säger mer än demografi om varför folk tar bil istället för andra transportmedel

[2020-02-27] För att förklara varför någon tar bilen istället för andra transportmedel är psykologiska aspekter mer utslagsgivande än demografiska. Det visar en studie från Göteborgs universitet. Insikterna kan vara betydelsefulla för åtgärder som ska minska klimatpåverkan.

• Dessa demonstrerade för klimatet

[2020-02-25] Klimatstrejkerna framställs ofta som ungdomsprotester, men inför demonstrationerna i september försökte organisatörerna att få fler vuxna att delta. Forskningsrapporten visar tydligt att andelen vuxna bland demonstrationsdeltagarna ökade markant mellan mars och september.

• Lotten Collin får Nils Horner-priset

[2020-02-24] Nils Horner-priset 2020 går till Lotten Collin. Motiveringen lyder: "För att hon i ständig rörelse och med starkt engagemang skildrar politiska omvälvningar, klimateffekter och vardagsliv på en dynamisk kontinent." Priset delas ut den 5 maj på JMG vid Mediemötet 2020, ett årligen återkommande seminarium om journalistik.