AW med forskare: Brott och straff

Debatt

Otryggheten ökar, de politiska förslagen om hårdare straff duggar tätt, 10 000 nya poliser ska utbildas och kriminaliteten har seglat upp som den viktigaste frågan för svenska väljare.

Samtidigt visar forskning att brottsligheten och det dödliga våldet har minskat i Sverige sedan 1990-talet. Undantaget är det ökade och medialt uppmärksammade skjutvapenvåldet i kriminella miljöer ¿ som även sticker ut i förhållande till jämförbara länder.

Hur kan otryggheten öka när kriminaliteten minskar? Vad händer med samhället när fakta och upplevelse glider isär? Vilken roll har fängelser, kriminalvård och straff i ett modernt samhälle? Är "hårdare tag" vägen framåt eller borde det satsas på förebyggande insatser?

Välkommen på after work med forskare!

After work med forskare är ett samarbete mellan Folkuniversitetet och Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Åldersgräns 18 år

Med reservation för ändringar.

Föreläsare: Alva Stråge, doktor i teoretisk filosofi och expert på neurovetenskapliga och moraliska frågor kopplade till rättssystemet Sven-Åke Lindgren, professor emeritus i sociologi och expert på kriminologi och rättssociologi Cajsa Moberger Arcari, utvecklingsledare inom kriminologi på Social resursförvaltning, Göteborgs Stad MODERATOR Mattias Hagberg, journalist och författare

Datum: 2019-12-10

Kategorier: Samhällsvetenskap