Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kalendarium


CGM i Almedalen: Migration, kravpolitik och medborgarskap - Vad står på spel?

Seminarium

CGM i Almedalen:
Tester för medborgarskap uppfattas ofta som ett verktyg för förbättrad integration i det svenska samhället.
Men bidrar sådana krav verkligen till att invandrare blir bättre på svenska och integreras snabbare? Vad säger forskningen om positiva och negativa konsekvenser av införandet av tester för medborgarskap?

De senaste åren har flera EU-länder gjort det svårare för nya invånare att bli medborgare, genom bland annat ökade krav på språk- och samhällskunskaper.

Lagar har ändrats i syfte att ställa högre krav på invandrares anpassning: t ex försvårade villkor för att få uppehållstillstånd och/eller medborgarskap, införande av strängare regler för familjeåterförening och förbud mot slöjor i skolor et cetera.

Trenden speglar ett förnyat intresse hos stater att försvara den egna nationella identiteten genom åtgärder som riktas mot nyanlända invandrare, och som går ut på att kräva att dessa uppnår kunskaper och attityder som kännetecknar "goda" samhällsmedborgare.

Även i Sverige framförs i den politiska debatten förslag på högre krav på invandrares anpassning kopplat till medborgarskap. Medborgarskapskrav uppfattas ofta som en mekanism till förbättrad integration i det svenska samhället.

Men bidrar sådana krav verkligen till att invandrare blir bättre på svenska och integreras snabbare?
Vad säger forskningen om positiva och negativa konsekvenser av införandet av tester för medborgarskap?


Föreläsare: Andrea Spehar, Docent, Statsvetenskapliga institutionen, och Föreståndare för Centrum för Global Migration (CGM), Göteborgs universitet
Tommaso Milani, Professor, Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet

Datum: 2019-07-03

Tid: 16:45 - 17:30

Kategorier: Språk, Ekonomi/juridik, Pedagogik och didaktik, Mångfald, Lärande, Samhällsvetenskap, Religion, Tvärvetenskap, Samverkan

Arrangör: Centrum för Global Migration

Plats: Almedalen, Visby

Evenemangslänk: Läs mer om CGM i Almedalen: Migration, kravpolitik och medborgarskap - Vad står på spel?

Kontaktperson: Centrum för Global Migration

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2011-12-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?