Högre seminarium: Kognitionsvetenskapliga processer i vårdnadstvister

Lokal: Pilen

Kognitionsvetenskap handlar om hur människans tänkande (bedömning, beslut, planering, diskriminering) fungerar, samt mötet mellan mänskligt och formellt tänkande. Presentationen kommer att ta upp tre kognitionsvetenskapligt grundade och konkreta procedurer (maskering, tvåstegsproceduren, och rättviseprincipen) för hur man kan genomföra vårdnadstvister på bättre sätt än det traditionella. Maskering handlar om hur teknologi kan minska risken för eller anklagelser om diskriminering (Ngaosuvan, 2018). Tvåstegsproceduren (Ngaosuvan, 2012) handlar om hur matematiskt tänkande kan minska antalet misstag i riskbedömningar i vårdnadstvister, och rättviseprincipen (2018) förklarar hur spelteori kan förbättra föräldrars motivation att göra upp i godo.

Föreläsare: Leonard Ngaosuvan, fil dr i psykologi. Lektor i kognitionsvetenskap vid Institutionen för Tillämpad Informationsteknologi, Göteborgs Universitet. Leonard gör också vetenskapliga granskningar av vårdnadstvister och deltar ibland som expertvittne vid tingsrättsförhandlingar.

Datum: 2019-09-25

Kategorier: Socialt arbete

Plats: Pilen (Pilgatan, 19A (plan 3)

Kontaktperson: Ingrid Höjer