Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kalendarium


Exkludering och medialisering

Seminarium

Lokal: Pilen

En presentation av två forskningsprojekt som berör exkludering. Det första handlar om exkluderande design och det andra är ett pågående projekt som handlar om medialisering och de maktrelationer den för med sig

Exkluderande design är platser eller föremål som konstruerats för att hålla vissa människor borta. Det kan handla om att fastighetsägare, kommuner eller förvaltare vill köra iväg migranter, hemlösa eller fattiga missbrukare. Det kan handla om bänkar som lutar så de inte går att sova på dem eller om spikar eller taggtråd som sätts upp där hemlösa brukar sova eller om hög musik som spelas eller vatten som sprutas för att jaga iväg människor. Jag har följt fenomenet under tio år både här i Sverige och utomlands.

Medialisering är en process som innebär att samhället i allt större utsträckning påverkas av medier, medielogik och kommunikationsteknologier. Medieliseringen förstärker befintliga strukturer och tendenser och påverkar arbete, produktion, fritid, vardagsliv, kommunikation och rörlighet.

I min forskning fokuserar jag dels på exkludering. Vem får vara med och vem får inte vara det? Hur går exkluderingen till? Vilka gränser finns till medialiseingen och vilka gränser skapas av medialisering?

Men det finns också ett genomgående ¿makt-knonografiskt¿ anslag där jag tittar särskilt på den tidsliga dimensionen av medialisering. Hur fungerar tid som maktrelation? Ett exempel är många av de nya så kallade gig-jobben, som att köra ut mat, samla in elskotrar eller stå i kö åt andra människor. Sådana arbeten är till för att spara tid, eller ändra upplevelsen av tid, hos andra. De här arbetena förutsätter ofta medialisering samt att några människors tid värderas lägre än andras.

Föreläsare: Fredrik Edin, doktorand i Medie- och kommunikationsvetenskap KAU

Datum: 2019-11-01

Tid: 13:15 - 15:00

Kategorier: Samhällsvetenskap

Plats: Pilen (Pilgatan, 19)

Kontaktperson: Frida Petersson

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2011-12-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?