FULLBOKAT: Visning av patientmålningarna i Lillhagens kulvertar

Aktivitet

OBS! Visningen är fullbokad! Arrangemanget är helt fullbokat och fler kan av säkerhetsskäl inte tas emot. Vi vill därför vara tydliga med att det inte finns någon möjlighet att komma in om du kommer oanmäld till visningen.

Lillhagens sjukhus har rivits och kvar är bara kulvertarna med väggmålningar gjorda av före detta patienter, som en del av sjukhusets historiska konstprogram . Måndag 16 april ordnas ett "Finissage"- en avslutande visning - innan även kulvertarna och målningarna försvinner.

Runtom i landet rivs gamla mentalsjukhus och ersätts med Spa-anläggningar, företagsparker och bostadsområden. Genom denna process förlorar vi ett kulturarv i form av platser, byggnader och berättelser men också i form av konstverk. Dessa miljöer väcker viktiga frågor. Vems föremål, berättelser och livsvillkor är värda att bevaras? Miljöerna manar till eftertanke, och kan hjälpa oss att fundera över hur vi idag betraktar psykiskt lidande och behandling. Är vi alltid så humana som vi vill tro?

Johannes Nordholm, leg psykolog, verksamhetsutvecklare vid Psykiatri Östra samt konstpedagog, visar målningarna.

Christian Munthe, professor i praktisk filosofi, GU, talar om föreställningen om en gräns mellan "friskt" och "sjukt"

Per Magnus Johansson, leg psykolog, docent i idé- och lärdomshistoria, GU, samt psykoanalytiker talar om hur konst historiskt har integrerats i psykiatrin.

Henryk Lipp, musikproducentlegend, samt Fågelle, musiker som rör sig i gränslandet mellan musik och poesi, uppträder.

Arrangeras av Elisabeth Punzi, docent i psykologi och klusterledare för forskningsklustret Heritage and Wellbeing vid Centrum för Kritiska Kulturarvsstudier, GU, Stefan Karlsson, konstnär och ledare för konstateljén, Affektiva avdelningen på Sahlgrenska, och Inez Edström, leg sjuksköterska och konststudent vid Akademin Valand.

OBS! Eventet är fullbokat. Pga säkerhetsföreskrifter kan inga fler deltagare tas emot. var vänlig respektera detta.

Datum: 2018-04-16

Kategorier: Tvärvetenskap