• Unga engageras i samtal om demokratin

[2019-06-26] Ett Gothia Cup för demokratisamtal, så beskriver Urban Strandberg tankesmedjan International Youth Think Tank som presenterades under en presskonferens på Gothia Towers på måndagen. - Tanken är att överbrygga gapet mellan de unga människor i Europa som vill bidra till en bättre värld och de makthavare som fattar besluten.

• Ulla Carlsson får årets Svenska Unescopris

[2019-06-24] 2019 års Svenska Unescopris går till Ulla Carlsson för hennes långvariga arbete för yttrandefrihet och ökad medie- och informationskunnighet (MIK). Ulla Carlsson vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG), Göteborgs universitet, är Sveriges enda Unescoprofessor i yttrandefrihet.

• SOM-undersökningen 2018: Klimatfrågan vinnare i dystopiernas kamp

[2019-06-19] Går det att säga att det ena globala hotet är värre än det andra? Med hjälp av senaste SOM-undersökningen ställs två av samtidens viktigaste frågor - klimathot och antibiotikaresistens - mot varandra i en dystopiernas kamp: - En dystopi är en framtida mardrömsvärld. Svenskars oro för en dystopisk framtid har vi mätt genom att fråga om orosmoln inför framtiden och samhällsproblem idag. Allt fler svenskar lyfter klimatfrågan som en av samtidens viktigaste frågor, och det gör klimatfrågan till vinnare i dystopiernas kamp, säger forskaren Björn Rönnerstrand.

• Tonårsföräldrar positiva till ökat föräldrastöd

[2019-06-19] Tonårstiden är den mest intensiva utvecklingsperioden efter spädbarnstiden och föräldrar till tonåringar är lika angelägna om att få stöd i sitt föräldraskap under denna period som när barnen är små. Det visar en studie gjord vid Göteborgs universitet.

• Att känna sig hemma i sin kropp

[2019-06-17] Johanna Kling forskar om kroppsuppfattning. I sin avhandling undersökte hon hur kroppsmissnöje under tonåren hänger ihop med identitetsförvirring i unga vuxenåren. Hon undersökte också på vilka olika sätt, både positiva och negativa, kroppen kan vara viktig för identitetskänslan hos unga vuxna.

• Sociologi och arbetsvetenskap värd för nationell konferens om Snabbspår för nyanlända

[2019-06-14] Göteborgs universitet och Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap är värd för en nationell konferens om erfarenheterna av regeringens initiativ för att snabbt få ut flyktingar på arbetsmarknaden, Snabbspåret för nyanlända.

• SOM-undersökningen 2018: Många skeptiska till automatiserat beslutsfattande i offentlig sektor

[2019-06-12] När den offentliga sektorn digitaliseras så automatiseras också beslutsfattande. Men många svenskar vet inte om att deras beslut om tillfällig föräldrapenning eller försörjningsstöd fattas av en dator istället för av en tjänsteman: ¿ De flesta svenskar ser på automatiserat beslutsfattande med en viss skepsis. Även om den allmänna uppfattningen är att besluten blir mer opartiska så tror man att samtidigt att besluten blir mindre tillförlitliga, säger Karin Hedström, professor i informatik.

• Så tänker en partistrateg - exklusiv seminarieserie på JMG

[2019-06-11] I höst håller institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) en exklusiv serie med föreläsningar om politisk kommunikation. - Strateger från samtliga riksdagspartier kommer att ge våra studenter och andra intresserade en unik inblick i det politiska livet bakom kulisserna, säger studierektor Marie Grusell.

• Glapp mellan svensk säkerhetspolitik och bilden av Sverige som alliansfritt

[2019-06-11] Svenskarnas starka bild av Sverige som en oberoende ¿god kraft¿ ger politiker möjlighet att förespråka militär alliansfrihet, samtidigt som samarbetet med Nato ökar. Men det ger en motsägelsefull bild av att det går att vara både alliansfri och samarbeta med militärallianser.

• Handledarutbildning i psykosocialt arbete ges nästa vår

[2019-06-07] Nu är det klart att den populära kursen "Handledning i psykosocialt arbete"ges nästa gång vårterminen 2020. Information om ansökan och hur du kan förbereda den ligger nu på vår webb. Välkommen med din ansökan!