• Tvångsvård av missbrukande kvinnor inte bättre med utökad bedömning

[2018-06-29] Inför beslut om tvångsvård av kvinnor med svårt missbruk görs en bedömning av vårdbehovet, vanligtvis genom en intervju. Men i vissa fall görs en så kallad utökad bedömning med mer omfattande tester. Ny forskning visar att den utökade bedömningen inte leder till ett bättre vårdresultat för kvinnorna ¿ samtidigt som den är mycket kostsam för kommunen.

• Nytt ljus på minoritetsgrupp och konflikter i Kongo och regionen runt de stora sjöarna

[2018-06-28] En ny avhandling från Göteborgs universitet kastar nytt ljus över hur minoritetsgruppen kinyarwandatalande kongoleser konstruerar sin identiet. Insikterna ger en fördjupad bild av konflikter i området kring Afrikas stor sjöar.

• Insikter om motstånd till folkmordet i Rwanda kan hjälpa försoningsprocess

[2018-06-28] Bättre insikter om hur och varför en minoritet hutuer motstod folkmordet i Rwanda kan främja försoningsprocessen som pågår fortfarande. Och kyrkan kan spela en viktig roll som enande faktor. De slutsatserna dras i en avhandling från Göteborgs universitet.

• Glapp mellan politik och genomförande av fredsoperationer

[2018-06-28] De länder som beslutar om fredsoperation och skickar personal behöver ta större hänsyn till vad som faktiskt händer när policy konkretiseras i verkligheten. Det skulle ge mer realistiska förutsättningar och förbättra förutsättningar för dem som ska förverkliga målsättningarna. De slutsatserna dras i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Bättre samverkan ger effektivare vård inom psykisk ohälsa

[2018-06-27] Samverkan mellan olika parter inom verksamhetsområdet psykisk ohälsa blir effektivare med en större medvetenhet om vad den ska leda till, och om det är högre i tak i diskussionerna. De slutsatserna dras i en avhandling från Göteborgs universitet.

• Fortsatt stabilitet trots påtagliga sprickor - ny bok från SOM-institutet

[2018-06-26] Trots att många upplever att utvecklingen i Sverige går åt fel håll, ökar svenskarnas förtroende för samhällsinstitutioner och demokratin. Det visar SOM-institutets nya forskarantologi Sprickor i fasaden.

• Stödprogram för tonårsföräldrar fungerar och satsningen bör fortsätta

[2018-06-25] Universella stödprogram, öppna för alla tonårsföräldrar, fungerar bra och når fram till rätt målgrupper. Men för att effekterna av programmen ska få betydelse ur ett folkhälsoperspektiv behöver de nå ut än bredare och till fler. Det är några slutsatser från en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Europeiska migranter söker bättre liv i ex-koloni

[2018-06-25] De senaste tio åren har mer än 100 000 migranter från Portugal sökt sig ett bättre liv i ex-kolonin Angola. Denna omvända migration har inte tagit slut även om många portugiser har svårt att integreras i samhället. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet som kartlagt orsakerna bakom migrationen och hur människorna som flyttar bemöts i sitt nya land.

• HIV/aids-frågan är mer komplex vad som ofta erkänns

[2018-06-21] Ökad kunskap och närmare samarbete mellan sjukhus och traditionella botare kan förbättra effektiviteten i kampen mot HIV/aids i Moçambique. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Vad har kameran i kikaren?

[2018-06-20] - Jag har aldrig mött ett så stort intresse för ett forskningsprojekt som jag deltagit i, säger Cecilia Hansen Löfstrand. När Afa försäkring släppte sin pressrelease började telefonen ringa, framförallt var det personer från bevakningsbranschen som hörde av sig. Hennes projekt skall studera vilka effekter kroppsburna kameror får för olika typer av bevakningspersonal.