• Vi söker patienter till KBT-behandling

[2019-09-18] Vi söker främst dig med specifik fobi, exempelvis hissfobi, spindelfobi, ormfobi eller fobi för trånga utrymmen. Vi söker även dig som önskar behandling för nydebuterad panikångest, generell ångest, lättare depression eller tvångssyndrom.

• Arvsrätt till kronan minskade risken för krig och politisk instabilitet

[2019-09-09] Införandet av arvsmonarki i Europa bidrog till att minska risken för inbördeskrig i samband med överlämnandet av makten. Det visar en studie från Göteborgs universitet som undersökt historiska successioner mellan åren 1000 och 1800.

• Gräsrotsrörelser och klimatomställningen undersöks i nytt forskningsprojekt

[2019-09-06] Lokala gräsrotsrörelsers möjlighet att påverka klimat- och energiomställningen ska undersökas i ett nytt forskningsprojekt vid institutionen för globala studier. Projektet tilldelades nyligen 6,2 miljoner kronor från Energimyndigheten och leds av Rikard Warlenius, universitetslektor i humanekologi.

• IAGG slår rekord i nationaliteter

[2019-09-05] Studenter från 20 olika länder samlades på introduktionen till masterprogrammet International Administration and Global Governance (IAGG) den 3 september. Programmet är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan Statsvetenskapliga institutionen, institutionen för globala studier och institutionen för nationalekonomi med statistik.

• Ny livepodd kopplar ihop museers samlingar med den senaste forskningen

[2019-09-05] Mumier, DNA och Japan - vad göms i lådan? Tillsammans med Folkuniversitetet och Världskulturmuseerna lanserar Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet en helt ny poddserie som spelas in inför livepublik på Världskulturmuseet i Göteborg. Första programmet av Inside the Box körs den 5 september och handlar om mumier och hanteringen av mänskliga kvarlevor.

• IAGG slår rekord i nationaliteter

[2019-09-04] Studenter från 20 olika länder samlades på introduktionen till masterprogrammet International Administration and Global Governance (IAGG) den 3 september. Programmet är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan Statsvetenskapliga institutionen, institutionen för globala studier och institutionen för nationalekonomi med statistik.

• När datorspelandet blir problematiskt

[2019-09-03] I juni 2018 klassade Världshälsoorganisationen (WHO) gaming disorder som en sjukdom och tillståndet, som ännu inte har någon officiell svensk översättning, blev en diagnos. Två forskare har nu på uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götaland tagit fram en kunskapsöversikt över forskning som hittills har gjorts inom området. Den kommer att presenteras vid två tillfällen i september och finns redan nu att ladda ned, se nedan.

• Ny bok om public relations och politisk kommunikation

[2019-08-29] En ny upplaga har just kommit av boken ¿Political Public Relations. Concepts, Principles, and Applications¿ med JMG-professorn Jesper Strömbäck som redaktör tillsammans med Spiro Kiousis, professor vid University of Florida.

• Sociala journalister och ny nyhetslogik när sociala medier blivit en del av journalistiken

[2019-08-27] När sociala medier blivit en viktig del i journalistiken har svenska journalister blivit mer sociala. Men sociala nätverksmedier har också blivit en viktig plattform där journalister bygger sina egna varumärken. Men skyll inte varumärkesbyggandet endast på de sociala medierna, säger Ulrika Hedman: "Det kan lika gärna ses som en konsekvens av en allt hårdnande mediemarknad. För vissa journalister tycks ett högt antal följare och en hög aktivitetsnivå på Twitter vara en del av det personliga varumärket."

• Kroppsuppfattning skiljer sig mellan män och kvinnor

[2019-08-23] Kvinnors kroppsuppfattning har ändrats över tid. Samma förändring är inte lika tydlig bland män. Det visar en studie som publicerats i Psychology Today.