• Pessimism och oro i 2010-talets sista SOM-undersökning

[2020-06-25] Fler svenskar tyckte att Sverige var på väg åt fel håll, oron inför framtiden ökade och brottslighet klättrade på dagordningen. Få oroade sig för pandemier, arbetslöshet eller ekonomisk kris. Detta visar analyserna av 2010-talets sista SOM-undersökning, som nu presenteras i forskarantologin Regntunga skyar.

• Otippat små Gretaeffekter på svensk opinion

[2020-06-18] Trots att klimataktivisten Greta Thunberg uppmärksammats mycket i media de senaste två åren är hennes direkta effekter på svensk miljö- och klimatopinion hittills mer blygsamma än forskarna förväntat. Den senaste nationella SOM-undersökningen visar att miljö- och klimat frågorna fortsatt blivit allt viktigare för svenskarna under 2019, men kopplingen till Gretas kamp är tveksam. Vad gäller befolkningens miljöattityder och gröna beteenden syns på kort sikt inga förändrade mönster.

• Programmet klart till årets MR-dagar

[2020-06-15] Nu släpps programmet till Mänskliga Rättighetsdagarna som äger rum 3¿5 december på Uppsala Konsert & Kongress ¿ och en stor del av årets program kommer att ta upp hur coronapandemin och de restriktioner som har införts för att stoppa dess framfart påverkar de mänskliga rättigheterna.

• Vi söker patienter till KBT-behandling

[2020-06-11] Vi söker främst dig med specifik fobi, exempelvis hissfobi, spindelfobi, ormfobi eller fobi för trånga utrymmen. Vi söker även dig som önskar behandling för nydebuterad panikångest, generell ångest, lättare depression eller tvångssyndrom.

• Riskbeteenden bland tonåringar är mer varierade än vad tidigare visats

[2020-06-09] Kriminalitet liksom användning av droger och alkohol bland ungdomar följer mer heterogena mönster än vad forskning tidigare visat. Det finns inget tydligt samband mellan att tonåringar börjar dricka och att de senare hamnar i kriminalitet. Däremot kan tidig kriminalitet leda till missbruk av alkohol och droger. Detta visar ny forskning från Göteborgs universitet.

• Mångkultur påverkar inte den svenska tilliten

[2020-06-08] Resultaten från de årliga SOM-undersökningarna visar att nivåerna av tillit mellan människor i landets kommuner är höga och väldigt stabila över tid. En omfattande analys av tillit i relation till mångkultur i Sverige ger väldigt lite stöd till internationella teorier om att ökad mångkultur skulle vara skadligt för tilliten.

• Undervisning både digitalt och på campus till hösten

[2020-06-05] Trots att regeringen dragit tillbaka rekommendationen om distansundervisning kommer återgången till campus att vara begränsad till hösten. Detta eftersom andra rekommendationer för att bidra till minskad smittspridning av covid-19 fortfarande gäller.

• Inga ökande skillnader mellan stad och landsbygd

[2020-06-02] Trots diskussion om ökade motsättningar och växande politisk polarisering mellan boende i städer och boende på landsbygden, visar två nya publikationer från SOM-institutet att detta inte verkar vara fallet för Sverige.

• Gamla demokratier klarar svåra kriser bättre än nya

[2020-05-06] Risken är liten att etablerade demokratier med lång erfarenhet av demokratiskt styre bryter samman vid en kris, likt coronakrisen som vi nu upplever. Värre är det för nya demokratier, särskilt de med svagt civilsamhälle och svaga partier. Det visar ny forskning.

• Doktorandtjänster med inriktning mot etnisk identitet hos ungdomar

[2020-05-04] Psykologiska institutionen utlyser nu två doktorandtjänster med inriktning mot etnisk identitet hos ungdomar.