• Miljöprojekt vid Förvaltningshögskolan beviljas medel

[2019-01-21] Kerstin Bartholdsson och Osvaldo Salas på Förvaltningshögskolan har beviljats medel till ett projekt för att minska på flygresandet.

• Politisk bredd bakom restriktiv sjukförsäkring

[2019-01-21] Hur kan vi förstå den förändring som skett med sjukförsäkringen sedan 1990-talet? Det analyseras i en ny avhandling från Förvaltningshögskolan.

• Anslag för undersökning om ensamkommande barns upplevelser om inkludering

[2019-01-21] Undersökning om ensamkommande barns upplevelser om inkludering kopplas till CCHS/Heritage and Wellbeing.

• Viktigt att medvetet hantera känslor i rättssammanhang

[2019-01-18] Det är viktigt att inse att anställda inom rättsväsendet, exempelvis åklagare och domare, påverkas av sina känslor i arbetet. Genom att tala öppet om det får man bättre möjligheter till reflektion och att hantera känslorna på ett medvetet och professionellt sätt. Det visar ny forskning från Uppsala universitet och Göteborgs universitet som nyligen publicerades i boken Professional emotions in court - A sociological perspective, av Stina Bergman Blix och Åsa Wettergren.

• Tystnadskultur kring manlig sexhandel

[2019-01-14] Heterosexuell sexhandel väcker starka känslor och är föremål för samhällsinsatser. Den manliga sexhandeln däremot är dold och får lite utrymme inom socialt och polisiärt arbete. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Gamla teorier inom medieforskning står sig än

[2019-01-07] Maria Jervelycke Belfrage har gått igenom internationell forskning om hur medievetenskapliga teorier har utvecklats i takt med att medielandskapet blivit alltmer digitaliserat. Hon sammanfattar sina resultat i den nya rapporten Tvåstegshypotesen och teorin om opinionsledare - i en ny och föränderlig medieekologi.

• I kristider speglas den nationella identiteten i teve-fiktionen

[2018-12-19] I kristider tar teve-fiktion upp förändringar i samhället och hur responsen på dessa förändringar blir synliga i en nationell identitet. Därmed spelar fiktionen i teve en viktig sociokulturell roll. Dessa slutsatser dras i en avhandling från Göteborgs universitet.

• Fyra av fem västsvenskar oroade över bostadsbrist

[2018-12-17] Enligt den senaste västsvenska SOM-undersökningen är 79 procent av de som bor i Västra Götaland mycket eller ganska oroliga för bostadsbrist. Boende lyfts fram av de svarande som en särskilt viktig samhällsfråga på kommunal nivå och framförallt i Göteborg, men även på landsbygden finns problem som kan kopplas till var och hur vi bor. Resultaten analyseras och presenteras i den nya forskarantologin Hemma Väst.

• Skillnader och likheter i sexuellt våld i krig och fred

[2018-12-17] Hur kan sexuellt våld i krig förstås och förebyggas? Om detta forskar Maria Stern, Swati Parashar och Maria Eriksson Baaz i det nya projektet Sexuellt Våld i Krig och Fred: en analys av våldets kontinuum som nyligen tilldelats 6 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

• "Allt" kommunicerar i svenska kommuner

[2018-12-13] Svenska kommuner knyter stora förhoppningar till sina kommunikationsverksamheter och samstämmigheten är stor. Det visar en analys av principerna för svenska kommuners kommunikationsverksamheter från JMG genomförd av Magnus Fredriksson, Mathias Färdigh och Anton Törnberg.