• 21 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond till GU

[2018-10-19] Hällristningar, kvinnohistoria, alkoholpåverkade vittnen, tillverkning av gay-fetischer och kinesisk gruvturisim. Bredden på ämnen var stor när Riksbankens jubileumsfond under torsdagen beviljade sammanlagt 21 miljoner kronor till Göteborgs universitet. Totalt fördelades 350 miljoner kronor till forskningsprogram, forskningsprojekt och forskningsinfrastruktur.

• Skall studera hyresgästernas inflytande

[2018-10-18] Håkan Thörn har fått drygt 6,5 miljoner från Formas för att genomföra ett treårigt forskningsprojekt som skall studera vilka effekter hyresgästernas inflytande får på hur mycket miljonprogrammets lägenheter skall renoveras. - Vi har sett i tidigare studier att hyresgästerna vill få sina lägenheter renoverade, men inte till de höga kostnader som fastighetsägarna vill få ut genom att genomföra standardhöjande åtgärder. Projektet kommer att titta närmare på elva olika områden i Uppsala, Stockholm och Göteborg. På institutionen kommer också Elena Bogdnanova och Linda Soneryd att arbeta i projektet.

• Ny kurs: Psykologiska och psykosociala insatser vid riskbruk och beroende

[2018-10-16] Den här kursen ges på psykologiska institutionen och vänder sig till dig som vill få kunskaper om metoder och tekniker för utredning och om arbetet med behandlingsplanering för personer som har ett riskbruk, eller som är beroende av alkohol eller andra droger. Du får också kunskap om olika behandlingsformer, särskilt psykologiska och psykosociala behandlingar, och om olika stödinsatser som kan ges. Vi går också igenom olika psykologiska teorier som är relaterade till beteende, motivation och förändringsprocesser.

• Pris för bästa bok om svensk politik

[2018-10-16] Vid Statsvetenskapliga förbundets årsmöte den 4 oktober tilldelades SNS Demokratirapport 2017: Samverkan och strid i den parlamentariska demokratin förbundets pris för bästa bok om svensk politik. Två statsvetare vid Göteborgs universitet är medförfattare till boken.

• Om fördelarna med pre-registration

[2018-10-11] Tidigare doktoranden Gró Einarsdóttir skriver på bloggen Center for Open Science om fördelarna med s k pre-registration.

• Ny forskning om hållbar utveckling i svenska fiskesamhällen

[2018-10-11] Sebastian Linke och Maris Gillette, forskare vid Institutionen för globala studier, har tilldelats nära 7 miljoner kronor i projektbidrag från FORMAS för det nya forskningsprojektet Att fiska efter lösningar: samhällsekonomi och hållbar kustutveckling i Sverige.

• Intresset för föräldraskapsstöd större än utbudet

[2018-10-09] Hur vill tonårsföräldrar ta emot föräldraskapsstödsinsatser? Frågan undersöks av forskaren Karin Wallgren Thorslund. Hennes studier visar att en av barriärerna till föräldraskapsstöd är bristande information om att insatserna finns.

• Forskar om asylsökandes manöverutrymme på den svenska arbetsmarknaden

[2018-10-08] Anja Karlsson Franck och Andrea Spehar vid Centrum för global migration har tilldelats 3 030 000 kronor i projektanslag från Forte, för projektet Arbetstillstånd, tillfälliga uppehållstillstånd och utvisningshot: En undersökning av asylsökandes manöverutrymme på den svenska arbetsmarknaden.

• Nobels fredspris för kampen mot sexuellt våld som vapen

[2018-10-05] Att läkaren Denis Mukwege och yazidiska Nadia Murad tilldelas Nobels fredspris sänder en viktig signal. "Det tydliggör och symboliserar vikten av ett konsekvent arbete mot sexuellt våld i krig och väpnade konflikter", säger Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet.

• 24 miljoner till forskning om hållbar samhällsbyggnad

[2018-10-05] Forskningsrådet Formas har beslutat om forskningsbidrag inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande. 24 miljoner kronor går till forskare vid Göteborgs universitet som ska bidra till att få fram kunskap och möjliga lösningar för ett säkert, tryggt, hållbart och inkluderande samhälle.