• Högtidlig avslutning för Förvaltningshögskolans studenter

[2018-01-19] Idag firades de studenter som avslutat sina kandidat- eller masterutbildningar med en högtidlig ceremoni i Vasaparkens aula.

• Alltför värdeladdad valretorik kan skapa svekdebatt

[2018-01-18] Värdeladdade ord ger utrymme för tolkningar. Vilket öppnar för att väljare kan uppfatta budskap som politiker inte avsett. Det framkommer i en ny avhandling.

• Sommarakademi med fokus på migration och integration i Östeuropa

[2018-01-18] Förvaltningshögskolan är med och arrangerar en modul inom ramen för Svenska institutets Summer Academy.

• Risk för politisk urvattning med tvärsektoriell styrning

[2018-01-17] I den kommunala förvaltningen anställs allt fler tjänstemän med ansvar för tvärsektoriella frågor, som hållbarhet, mänskliga rättigheter och folkhälsa. Dessa tjänstemän anses behövas på grund av verksamheternas ökade komplexitet. Samtidigt innebär deras arbetssätt och position i organisationerna att viktiga politiska värdekonflikter blir otydliga. Det framkommer i en avhandling från Göteborgs universitet.

• Kommer LSS att stärkas eller försvagas?

[2018-01-16] Frågor om LSS och stödformen personlig assistans är högaktuella. För närvarande pågår ett omfattande utredningsarbete, en statlig översyn samt flera andra utredningar hos olika myndigheter. I tidskriften Intra kommenterar forskaren Monica Larsson en lag som är ifrågasatt.

• Sociala jämförelser kan få oss att agera mer miljövänligt

[2018-01-10] Att med förändrade sociala normer öka människors miljövänliga beteende ger mer bestående effekt än att försöka förändra beteendet med tävlingsbaserade metoder. Det visar en avhandling i psykologi vid Göteborgs universitet.

• Genvariant bidrar till förkortad livslängd hos alkoholberoende

[2018-01-08] I en 18-årsuppföljning av patienter med svårt alkoholberoende fann forskare vid Göteborgs universitet att en speciell genvariant bidrog till att ytterligare reducera den redan markant förkortade medellivslängden i gruppen. Män som bar på den speciella genvarianten hade allra kortast överlevnad.

• Programmerare, socionomer, forskare och designers skapar digitala lösningar för att motverka sexuella trakasserier

[2017-12-21] Den 3:e februari genomförs ett #metoo hackathon i Spotify¿s lokaler i Göteborg med fokus på att hitta digitala lösningar som kan motverka sexuella trakasserier. Bakom initiativet står Rebecka Gustin, alumn vid institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.

• Tar tåget till Snabbspåret

[2017-12-21] 37 lärare från Syrien har satt sig på skolbänken igen. Denna gång i universitetets lokaler. Institutionen har på uppdrag av Arbetsförmedlingen dragit igång den tredje upplagan av Snabbspåret, kursen ¿Att vara lärare i svensk skola och förskola¿ som vänder sig till nyanlända lärare och som har arabiska som modersmål.

• Nytt forskningsprojekt om migration från Europa till Afrika

[2017-12-21] Lisa Åkesson, socialantropolog vid Institutionen för globala studier, har tilldelats forskningsanslag från VR för projektet Portugisiska migranter i Moçambique: Postkolonialism, känslor och utbyte av kunskap.