• "Allt" kommunicerar i svenska kommuner

[2018-12-13] Svenska kommuner knyter stora förhoppningar till sina kommunikationsverksamheter och samstämmigheten är stor. Det visar en analys av principerna för svenska kommuners kommunikationsverksamheter från JMG genomförd av Magnus Fredriksson, Mathias Färdigh och Anton Törnberg.

• Nytt projekt undersöker svältkatastrofer som massvåld

[2018-12-12] Vem har intresse av att minnas - eller glömma - hungerkatastrofer? Det är en av frågeställningarna i det nya projektet Svältkatastrofer som massvåld: Mot en ny förståelse av våld, minne och ansvarsutkrävande i relation till hungersnöd, som leds av Camilla Orjuela och Swati Parashar vid Institutionen för globala studier. Projektet tilldelades nyligen 6 miljoner kronor från Vetenskapsrådet (VR).

• Ny tidskrift vill spegla svensk antropologi och dess globala nätverk

[2018-12-11] Jörgen Hellman, docent i socialantropologi vid Institutionen för globala studier, är en av grundarna av den nya antropologiska tidskriften, kritisk etnografi ¿ The Swedish Journal of Anthropology. Hellman hoppas att tidskriften kommer visa hur antropologi kan bidra i viktiga samhällsdebatter.

• Två Wallenberg Academy Fellows får förlängt stöd

[2018-12-10] Professorerna Staffan I. Lindberg och Henrik Zetterberg vid Göteborgs universitet får ytterligare fem års finansiering genom karriärprogrammet Wallenberg Academy Fellows. Anslaget uppgår till 8,75 miljoner kronor per forskare.

• Göteborgare nöjda med sin stad men önskar ökad kameraövervakning

[2018-12-10] För andra året i rad genomfördes 2017 SOM-undersökningen i Göteborg. En lokal undersökning med fokus på frågor om demokrati, tillit, boende och infrastruktur i staden. Undersökningen avrapporteras i rapporten SOM-undersökningen i Göteborg 2017

• Socionomstudenter på tredje plats i Socionom-SM

[2018-12-10] Hur kan Stockholms Stadsmission arbeta med socialt rättighetsarbete för barn? Så löd frågeställningen när Akademikerförbundet SSR anordnade årets Socionom-SM 3-4 december i Stockholm. Socionomstudenterna Emilia Wedin Kvick och Jonna Kroon från institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet tog hem tredje pris.

• Ny antologi om personlig assistans

[2018-12-10] Frågor kring personlig assistans väcker känslor och har varit flitigt debatterade under de senaste åren. Den 6:e december släpps en efterlängtad antologi inom ämnet: "Forskning om personlig assistans" där tre forskare från institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet medverkar; Monica Larsson, Elisabeth Olin och Anna Dunér.

• Mer kunskap och tydliga rutiner kan ge bättre utredningar av övergrepp på barn

[2018-12-07] För att brottsutredningar av misstänkta sexualbrott mot små barn ska bli bättre bör arbetssätt och kunskaper inom rättsväsendet utvecklas. Den slutsatsen dras i en avhandling från Göteborgs universitet.

• Stora variationer i barns och ungas nyhetsanvändning

[2018-12-04] Hur konsumerar barn och unga nyheter i ett digitalt medielandskap? Det har Nordicom och Statens medieråd undersökt i en ny antologi med författare från både Norden och Baltikum. Den visar bland annat att nyhetsorganisationer som vill nå yngre målgrupper måste arbeta i flera olika kanaler för att lyckas.

• Årets julkalender om Globala målen

[2018-12-03] Följ "SDG Christmas Calender 2018" på webben och öppna 17 luckor för en hållbar framtid! Varje dag, från första till sjuttonde december, presenterar Göteborgs centrum för hållbar utveckling ett av de globala målen för hållbar utveckling. Möt forskare på Chalmers och Göteborgs universitet som i korta filmer berättar om varför målet är viktigt och hur det hänger ihop med andra mål.