• Stenastiftelsen bjöd in double degree-studenter från Kina

[2018-02-19] Tack vare Stenastiftelsens stipendieprogram kan masterstudenter från Kina förlägga ett av sina två läsår Sverige. I förra veckan träffade studenterna representanter för Stenastiftelsen och diskuterade likheter och skillnader mellan länderna.

• Frågors besvarbarhet för lite uppmärksammat vid politiska beslut

[2018-02-19] Det faktum att alla människor bedömer om komplicerade frågor över huvud taget går att besvara eller inte, är för lite uppmärksammat. Inte minst som bakgrundsfaktor till politiska beslut. Och det som påverkar oss mest i bedömningen är hur andra har ställt sig. Detta visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Anhörigassistans behöver inte hota ett självständigt liv, enligt ny studie

[2018-02-12] Att ha en familjemedlem som personlig assistent kan ge funktionshindrade personer stödet de behöver för att leva ett mer självständigt liv. Men det finns risk för inlåsningar i familjen och att välja en familjemedlem som sin assistent möts av negativa attityder i samhället. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet, där användare av personlig assistans själva kommer till tals.

• Barn och ungas sociala gemenskaper på internet lyfts i ny antologi

[2018-02-12] I antologin "Barn-och ungdomsvetenskap, grundläggande perspektiv" (Liber) lyfts olika dimensioner av barn- och ungdomsvetenskap. Forskarna Kristian Daneback och Carolina Lunde från Göteborgs universitet bidrar med ett kapitel om barn, ungdomar och sociala gemenskaper på internet.

• Ulla Carlsson invald i styrelse för internationellt UNESCO-nätverk

[2018-02-08] Ulla Carlsson, professor vid JMG, har valts till europeisk företrädare i internationellt UNESCO-nätverk.

• Medel till forskning om kollektiv intelligens

[2018-02-06] Carl-Christian Trönnberg på psykologiska institutionen har, tillsammans med professorerna Richard Torkar och Robert Feldt på institutionen för data- och informationsteknik på Chalmers och Göteborgs universitet, tilldelats 3,8 miljoner kronor från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse för ett tre-årigt projekt om kollektiv intelligens.

• Masteruppsats i statsvetenskap prisas

[2018-02-02] Ett år efter avslutade studier har Adam Josefsson belönats med ett stipendium på 20 000 kronor av Hyresgästföreningen för sin masteruppsats om bostadssegregation och dess effekt på arbetsmarknaden i Sverige.

• Studenterna är inga fågelungar

[2018-02-02] Wikis, postrar och poddar i all ära, men det är tankarna bakom som räknas. Medskapande högskolepedagogik är ett synsätt som betonar studenternas egna engagemang för att ta till sig kunskap. På köpet får de lära sig nya spännande metoder för det egna lärandet. Sara Uhnoo, Christel Backman och Mattias Wahlström medverkar i boken ¿Medskapande högskolepedagogik¿ som kommit ut på Studentlitteratur.

• En klassiker i nyutgåva med tack till JMG:s studenter

[2018-02-02] I snart 50 år har han följt och beskrivit det svenska medielandskapet. Professor emeritus Lennart Weibull berättar om arbetet med boken om massmedier som nu kommit i sin tolfte upplaga.

• Niclas Berglund och Stefan Åsberg får Nils Horner-priset vid Mediemötet på JMG

[2018-02-02] Årets Nils Horner-pris delas ut vid Mediemötet på JMG den 15 maj.