Nyheter

• Människor vill hellre ha miljöbeskattning av företag än av den egna konsumtionen

[2019-04-15] Allmänheten är mer positivt inställd till koldioxidskatt som riktas mot industrin än mot den egna konsumtionen. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin, visar en studie från Göteborgs universitet.

• Elever i grundskola och gymnasium utgör den största gruppen av klimatstrejkarna

[2019-04-12] Med sin skolstrejk utanför riksdagen initierade svenska Greta Thunberg vad som kommit att bli en global klimatkampanj bland skolungdomar. Vilka är det som strejkar? Det har forskare i tio europeiska länder undersökt och resultaten presenteras nu i en ny rapport. Den visar bland annat att mer än var tredje skolelev som deltog i Global Strike for Future i Stockholm aldrig hade demonstrerat tidigare.

• Lenas uppsats blev en vetenskaplig artikel i European Review

[2019-04-11] Under sin studietid på masterprogrammet i European Studies skrev Lena Caspers en uppsats som handlar om vilken roll experterna i EU:s läkemedelsreglering spelar för de beslut som fattas på området. Resultaten visar att experter som ska vara vetenskapligt objektiva ändå gör subjektiva bedömningar som kan påverka beslutsprocesser.

• Inga tecken på partiskhet i medierna under valrörelsen

[2019-04-11] Allianspartierna skildrades mest positivt - Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna mest negativt. Men medierna var inte partiska. Idag torsdag presenteras resultaten från den senaste medievalsundersökningen av JMG-professorerna Bengt Johansson och Jesper Strömbäck från Göteborgs universitet.

• SOM-seminariet 2019: Högt förtroende, starkt EU-stöd och en minskad politisk mitt

[2019-04-10] En minskad politisk mitt och politiska högervindar, ett ökat förtroende för flera samhällsinstitutioner - som polisen - och ett rekordstarkt stöd för EU. Det är några av de första resultaten från den nationella SOM-undersökningen 2018, som presenterades vid tisdagens SOM-seminarium. Idag släpps också årets viktigaste rapport från SOM-institutet: Svenska trender 1986-2018.

• Tre av sju guldspadar till tidigare JMG-studenter

[2019-04-08] Årets guldspadar har delats ut av Föreningen grävande Journalistik (FGJ). Tre av guldspadarna gick till bidrag som tidigare studenter vid JMG står bakom.

• Allt fler demokratier rör sig i riktning mot diktatur

[2019-04-04] En våg av demokratisk tillbakagång pågår där allt fler länder blir mindre demokratiska och mer auktoritära. Det visar en ny studie från V-Dem-institutet vid Göteborgs universitet.

• Könsstereotyper lever fortfarande kvar

[2019-03-28] Även om Sverige nått långt i jämställdhet på flera områden är fortfarande föreställningarna om vilka egenskaper en typisk kvinna och en typisk man har kvar i gamla mönster. Och de flesta tror inte att stereotyperna kommer att ändras nämnvärt i framtiden. Det visar en studie från Göteborgs, Lunds och Stockholms universitet, samt Södertörns högskola.

• Forskare studerar klimatdemonstranter

[2019-03-18] Vid fredagens klimatdemonstrationer runt om i Europa delade ett internationellt nätverk av forskare ut enkäter till demonstranterna. Initiativtagare är docent Mattias Wahlström vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, tillsammans med Katrin Uba, statsvetare vid Uppsala universitet.

• Snabbare förändring med byråkrati än med nätverk

[2019-03-15] En klassiskt byråkratisk styrning kan vara mer effektiv för att åstadkomma en förändring än en mer modern, nätverkande styrning. Det visar en avhandling som jämfört jämställdhetsarbete i Sverige och Spanien.