Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Alkoholkonsumtion och alkoholrelaterade skador ökar bland äldre

  [2019-02-21] Äldre i Sverige dricker mer idag än tidigare. Samtidigt blir de alkoholrelaterade skadorna bland äldre fler, eftersom känsligheten för alkohol liksom risken för skador och sjukdomar ökar med stigande ålder. Den visar en ny rapport från bland annat Göteborgs universitet som också slår fast att det inte ligger något i föreställningen att måttligt alkoholbruk skulle kunna vara nyttigt.

 • Motivation inom träning, hälsa och idrott

  [2019-02-13] Allt vi gör drivs av vår motivation. Utan motivation och drivkrafter som får oss att röra oss framåt, både bildligt och bokstavligt, tappar vi fart, mening och effektivitet. Magnus Lindwall är tillsammans med forskarna Andreas Stenling och Karin Weman Josefsson redaktör för en ny bok om motivation inom träning, hälsa och idrott. Boken behandlar frågor som: Vad är motivation? Hur blir vi motiverade? Hur påverkar olika typer av motivation våra tankar, känslor och beteenden inom träning, hälsa och idrott?

 • Förstelärare stärker svensk skola

  [2019-02-13] Förstelärare kan bidra till en starkare lärarkår. Det visar forskning vid Göteborgs och Lunds universitet som sammanfattas i den nyutgivna boken Lärarkåren och förstelärarna- splittrad, stärkt och styrd profession.

 • Klart med nytt KOLV-avtal

  [2019-02-11] Nu är det klart att KOLV-samarbetet fortsätter i ännu en sexårsperiod.

 • Ny bok om metoder för ett digitalt medie- och kommunikationslandskap

  [2019-02-11] Mats Ekström och Bengt Johansson, båda professorer vid JMG, Göteborgs universitet, är redaktörer för Metoder i medie- och kommunikationsvetenskap (Studentlitteratur, 2019). Så heter den tredje, kraftigt omarbetade upplagan av den skräddarsydda metodbok för undersökningar inom medie- och kommunikationsvetenskap som gavs ut för första gången för snart 20 år sedan.

 • Pris till statsvetare för studie om unga i politiken

  [2019-02-06] Aksel Sundström fick i dagarna ta emot ett delat tredjepris i uppsatstävlingen Intergenerational Justice Prize. Tävlingens tema var unga medborgares ställning i partier och organisationer och lockade uppsatsskrivare från hela världen.

 • Besök från Palestina starten för nytt samarbete

  [2019-02-01] Kunskapsutbyte och ökad mobilitet för både lärare och studenter är målet med ett nytt samarbete mellan fyra institutioner vid Göteborgs universitet och två palestinska lärosäten.

 • Val och byte av hemtjänst upplevs som krångligt och komplicerat

  [2019-01-31] Äldre som ska välja hemtjänst får inte tillräcklig information om vilka valmöjligheter som finns. Bristande kontinuitet hos personalen som ska utföra hjälpen och osäkerhet om när hjälpen kommer begränsar de äldres inflytande över vardagslivet. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

 • Mindre personfixering gör mediamötet bättre

  [2019-01-29] Skattefinansierade organisationer kan göra mer för att möten med media ska bli bättre. Nyckeln ligger i att inte låta allt ansvar att svara journalister vila på enskilda personer. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

 • Modersmålsutbildningen: från en del i nationsbygget till studiehandledning för svenska språket

  [2019-01-28] En gammal sanning: Skolan är en spegel av samhället. Detta bekräftas i Nuhi Bajqinca avhandling ¿Mother Tongue Education ¿ The Interest of a Nation¿. Synen på modersmålsundervisningen skiljer sig stort i de dokument som styrde utvecklingen i början av 60-talet från dem som finns idag. Dokumenten ger också en bild av språkets roll i nationsbyggandet.

Fler nyheter

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2013-05-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?