Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Fackligt samarbete i Europa

  [2020-04-01] Bengt Furåker och Bengt Larsson är författare till en nypublicerad bok om fackligt samarbete i Europa. Boken sammanfattar ett rigoröst forskningsarbete vars unika delar tidigare publicerats i spridda sammanhang.

 • Ny studie visar på tidigare stabilt samhällsförtroende bland svenskar

  [2020-04-08] Coronakrisen har aktualiserat frågan om svenskarna litar på samhällsinstitutionerna. Fram tills nu har varit förtroendet högt och stabilt, med några dramatiska undantag. Det visar en ny undersökning som Tim Segerberg gjort för JMG:s forskningsprojekt KRISAMS vid Göteborgs universitet.

 • Resultat från SOM-seminariet 2020

  [2020-04-06] Sverige är på väg åt fel håll, förtroendet för sjukvård, medier och forskare är förhållandevis högt och frågor om brottslighet och klimat klättrar på dagordningen. Dessutom studeras sjukförsäkringssystemet, klimatskatter och Sverigedemokraternas första 10 år i Riksdagen.

 • Lärare uppmärksammas för pedagogisk skicklighet

  [2020-04-02] Christel Backman har en utmärkt pedagogisk förmåga, enligt Göteborgs universitet som nu tilldelat henne titeln "excellent lärare". Vi ställde några frågor för att få veta mer om hennes syn på lärarprofessionen och pedagogik.

 • Att vara snabb och korrekt - dilemma för journalister i kristid

  [2020-03-31] När krisen slår till brottas journalisterna med att både vara snabba och samtidigt korrekta. Ofta publiceras nyheter med formuleringar som "enligt obekräftade (eller osäkra) uppgifter". Forskarna Bengt Johansson och Jacob Sohlberg vid Göteborgs universitet har undersökt om allmänheten förstår de här så kallade journalistiska osäkerhetsmarkörerna. Studien presenteras i en ny rapport, "Uppgifterna om det misstänkta knivdådet är ännu osäkra". Ett experiment om användandet av journalistiska osäkerhetsmarkörer (JMG, Göteborgs universitet, 2020).

 • Otillräcklig samhällsorientering för nyanlända

  [2020-03-30] Nyanlända får information om det svenska samhället som inte är behovsprövad och som är kraftigt förenklad, visar en ny avhandling från Göteborgs universitet. De som tar fram nationellt utbildningsmaterial för denna samhällsinformation förhåller sig till kritiska röster snarare än att säkerställa att insatsen baseras på vetenskaplig kunskap.

 • Vinnande uppsats visar på tilltro till sexköpslagen

  [2020-03-27] Agnes Svensson, student vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, har vunnit första pris i Brottsoffermyndighetens uppsatstävling 'Brottsoffer i fokus' för sin studie om våldsutsatthet i samband med sexköp.

 • Vinnande uppsats visar på tilltro till sexköpslagen

  [2020-03-26] Agnes Svensson, student vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, har vunnit första pris i Brottsoffermyndighetens uppsatstävling 'Brottsoffer i fokus' för sin studie om våldsutsatthet i samband med sexköp.

 • SOM-seminariet inställt - resultat släpps digitalt

  [2020-03-23] I år tvingas vi ställa in det årliga SOM-seminariet på grund av Covid-19. Resultaten kommer istället kommuniceras digitalt under seminariedagen 1 april. Forskarpresentationerna kommer att skickas ut löpande under dagen, i första hand till de som anmält sig till seminariet.

 • Analys av främlingsfientligt diskussionsforum prisas

  [2020-03-23] I en vetenskaplig artikel har Anton Törnberg och Mattias Wahlström analyserat innehållet i ett främlingsfientligt diskussionsforum i sociala medier. Nu prisas deras arbete med Segerstedtpriset för bästa artikel i tidskriften Sociologisk Forskning.

Fler nyheter

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2013-05-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?