• Sex forskningsprojekt vid GU får finansiering av RJ

[2019-10-21] Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har beslutat att bevilja drygt 21 miljoner kronor till humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning vid Göteborgs universitet. Dessutom får Litteraturbanken 10,5 miljoner kronor i kategorin infrastruktur för forskning.

• Pensionering inget stort hot mot den psykiska hälsan

[2019-10-16] Att gå i pension beskrivs ofta som en form av kris och en period präglad av förluster, men de allra flesta hanterar pensionsövergången bra. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Medel till samverkansprojekt med polisen om förhör av alkoholpåverkade

[2019-10-14] Angelica Hagsand, forskare vid psykologiska institutionen, har fått medel av Forsknings- och innovationskontoret vid Göteborgs universitet för att starta upp ett samverkansprojekt mellan forskare och polis. Målet är att ta fram vetenskapligt förankrade riktlinjer för förhör med alkoholpåverkade personer.

• "Förhoppningsvis innebär priset att fredsprocessen får mer legitimitet och konkretiseras"

[2019-10-11] Han har kallats för Afrikas Obama. Nu när även Etiopens premiärminister Abiy Ahmed Ali får Nobels fredspris ökar likheterna mellan de båda ledarna än mer. - Som etiopier och afrikan är jag glad. Abiy Ahmed tog ett djärvt initiativ för att lösa en konflikt mellan två länder som pågått i nära 20 år, säger Bizusew Ashagrie, doktorand i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet.

• Siv Sandberg får Förvaltningshögskolans pris 2019!

[2019-10-11] Idag tillkännagavs att Förvaltningshögskolans pris för 2019 tilldelas Siv Sandberg, Åbo Akademi.

• 14 miljoner i Forte-bidrag till forskare i psykologi

[2019-10-11] Fyra forskare vid psykologiska institutionen har tillsammans tilldelats 14 miljoner kronor i den årliga utlysningen av forskningsmedel från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte). I sina projekt kommer de att undersöka mobilanvändning på jobbet, fäders utnyttjande av föräldraledigheten, identitetsutveckling över tid, och hälsofunktioner efter pensionering.

• Socialtjänsten har blivit en allt större hyresvärd

[2019-10-10] Antalet bostadslösa i Sverige är ungefär dubbelt så många som för 15 år sedan. En ny studie från Göteborgs universitet visar att socialtjänsten i allt fler kommuner har varit tvungen utöka sitt arbete med boendeinsatser.

• Nya forskning om Kinas framväxande globala medelklass

[2019-10-09] Mycket få personer i Kina var medelklass 2002. Antalet ökade till 250 miljoner år 2013, vilket motsvarar en femtedel av landets befolkning. Det skriver forskarna Björn Gustafsson, Terry Sicular och Xiuna Yang idag i tidskriften "Ekonomisk Debatt".

• Ny avhandling om mekanismerna bakom misstänktas beteende i förhörssituationer

[2019-10-07] Ett viktigt fokus inom rättspsykologin är att ta fram empiriskt testade, icke-tvångsmässiga, etiska förhörsmetoder som ger tillförlitlig och användbar information vid förhör med misstänkta personer. Den här avhandlingen syftar till att bättre förstå mekanismerna bakom misstänktas beteende i förhörssituationer, vilket kan bidra till att förbättra existerande tekniker och optimera intervju-utfallen.

• 46 miljoner kronor till GU-forskare från Forte

[2019-10-07] Drygt 43 miljoner tilldelas 14 olika projekt, postdok och juniorforskare vid Göteborgs universitet i Fortes årliga öppna utlysning. Forskningsrådet har dessutom fattat bidragsbeslut inom det nationella programmet för tillämpad välfärdsforskning, och här är det två GU-projekt som tillsammans får tre miljoner kronor.