• Gamla demokratier klarar svåra kriser bättre än nya

[2020-05-06] Risken är liten att etablerade demokratier med lång erfarenhet av demokratiskt styre bryter samman vid en kris, likt coronakrisen som vi nu upplever. Värre är det för nya demokratier, särskilt de med svagt civilsamhälle och svaga partier. Det visar ny forskning.

• Doktorandtjänster med inriktning mot etnisk identitet hos ungdomar

[2020-05-04] Psykologiska institutionen utlyser nu två doktorandtjänster med inriktning mot etnisk identitet hos ungdomar.

• Journaliststudenter gör om JMG till mediehus på distans

[2020-05-04] Hur ser vardagen ut för svenskar som är fast i utlandet? Om hemmet som klassrum och om saknaden efter att vinka och säga hej. När orientering i skogen ställs in startar en virtuell världscup. Det och mycket annat rapporterar JMG:s journaliststudenter om i övningstidningen Göteborg nu ¿-helt gjord på distans.

• Krisen leder till nya internationella forskningsfrågor

[2020-04-27] Framskjutna projekt, inställda resor och fältarbeten, men också nya frågor att fokusera på. Coronakrisen har skakat om och förändrat förutsättningarna för internationella forskningssamarbeten i Afrika, Asien och Latinamerika.

• Fyra lektorsvikariat i psykologi. Ansök senast 2020-05-04

[2020-04-27] Vi söker vikarierande lektorer i miljöpsykologi, rättspsykologi, socialpsykologi och kognitiv psykologi, samt utvecklingspsykologi och personlighetspsykologi. Start till hösten 2020. Sista ansökningsdag: 2020-05-04.

• Forskning om ungdomars möjligheter i segregerade livsmiljöer

[2020-04-24] Stenastiftelsen ger 15 miljoner till ett projekt på psykologiska institutionen som leds av professor Ann Frisén. Projektet handlar om att skapa ökad förståelse för hur etnisk identitet utvecklas och hur man kan förbättra unga människors möjligheter att hantera sina utmaningar och därmed öka sina livsmöjligheter.

• Ännu fler söker journalistutbildningen i Göteborg - som ger jobb

[2020-04-23] Antalet sökande till universitet och högskolor har ökat markant, så också på institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG). Här är ökningen större än genomsnittet både på Göteborgs universitet och för hela landet. Och en ny undersökning visar dessutom att JMG:s före detta journaliststudenter fortsatt får jobb inom branschen.

• Nu undersöker forskare riskkommunikationen till äldre i coronatider

[2020-04-20] Nu undersöker Gabriella Sandstig, forskare vid JMG, Göteborgs universitet om riskkommunikationen och användningen av stereotyper under coronapandemin kan påverka äldre personers tilltro till den egna förmågan att hantera en kris ¿ och i så fall hur.

• Stor psykisk stress bland isolerade

[2020-04-16] Vad händer med oss när vi tvingas i karantän? Leif Denti, forskare vid psykologiska institutionen, tror att de negativa följderna av långvarig påtvingad isolering är så pass allvarliga att mycket talar för att Sverige gjort rätt som valt en mildare väg för att försöka stoppa spridningen av covid-19. Det stöds också av ny forskning.

• SOM-undersökning mäter Sverige i kris

[2020-04-14] En extrainsatt SOM-undersökning skickas ut under april månad för att studera samhället under coronaviruskrisen