• Fortsatt satsning på forskning om hållbart arbete och sysselsättning

[2020-01-14] Centrum för forskning om arbete och sysselsättning (WE) har beviljats medel för ytterligare tre år vilket möjliggör en fortsatt satsning på att stödja forskning och sprida kunskap om hållbart arbete och sysselsättning.

• Nytt forskningsprojekt undersöker familjehemsvården för barn med migrantbakgrund

[2020-01-10] Vad bidrar till god familjehemsvård för barn med migrantbakgrund? Hur tar familjehemmet hänsyn till barnet och dess tidigare erfarenheter? Frågorna kommer att undersökas i ett svensk-norskt forskningsprojekt som nyligen beviljats 12 miljoner kronor av Norges forskningsråd.

• Majoriteten anser sig vara mer miljövänlig än alla andra

[2019-12-19] Vi tenderar att överskatta vårt eget miljöengagemang, visar forskning från Göteborgs universitet. I en studie med deltagare från Sverige, USA, England och Indien var de flesta övertygade om att de överlag agerar mer miljövänligt än andra.

• Studenter i samtal med nobelpristagare

[2019-12-18] Den 8 december 2019 föreläste 1986 års nobelpristagare i kemi John Polanyi på Göteborgs universitet. Efter föreläsningen mötte han några av universitetets studenter i ett rundabordssamtal, tre av dem är masterstudenter vid Statsvetenskapliga institutionen.

• Omsorgsfullt med återvunna och färre julklappar

[2019-12-12] Det återvunna plagget, årets julklapp för 2018, speglade en ökad klimatmedvetenhet hos svenska konsumenter och visade på ett ökat intresse för hållbar konsumtion. Men hur kan en göra för att fortsätta i samma klimatsmarta anda? Borde alla julklappar vara återvunna för att julen ska bli mer hållbar?

• Nytt forskningsprojekt ska undersöka AI inom administration

[2019-12-12] Förvaltningshögskolan är delaktig i ett nytt forskningsprojekt som ska undersöka robotisering inom offentlig administration. Det övergripande målet är att bidra till kunskapsutvecklingen kring digital arbetsmiljö.

• Kultur centralt för samhörighet i Västsverige

[2019-12-12] Den senaste västsvenska SOM-undersökningen visar att färre än hälften av västsvenskarna känner samhörighet med personer från andra kulturer. Frågor om mångkultur polariserar i lägre utsträckning än frågor om ekonomi och miljö. Kulturutflyktsmål i regionen är mindre besökta men mer tillgängliga idag än för tjugo år sedan. Resultaten analyseras och presenteras i den nya forskarantologin Ingen kommer undan kulturen.

• Den vanligaste insatsen är ingen insats alls

[2019-12-10] Föräldrar till barn som bor i familjehem eller på institution behöver få bättre stöd än vad de får idag. Det är utgångspunkten för projektet Förälder på avstånd. Kommunerna som deltar i projektet har nu dragit igång ett förbättringsarbete som handlar om allt från krissamtal till en helt ny mottagning för dessa föräldrar. Detta och mycket annat framkom vid tisdagens fullsatta seminarium.

• Jackpot hos Formas

[2019-12-04] Resultatet från den senaste utlysningen hos FORMAS blev mycket lyckat för institutionen. Sex ansökningar beviljades finansiering med en total summa av drygt 23 miljoner.

• Sören Holmberg får Branschens Hederspris

[2019-12-02] När undersökningsbranschen i dagarna delade ut MarC Awards 2019 gick Branschens Hederspris till Sören Holmberg, seniorprofessor i statsvetenskap.