• Ointresse bland kommunpolitiker ett hot mot svenskt dricksvatten

[2020-02-13] Vårt dricksvatten är inte en prioriterad fråga bland kommunala politiker och tjänstemän. Det visar forskning vid Göteborgs universitet som även pekar på de konsekvenser detta kan få, som att gamla reningsverk och rör inte ersätts för att dricksvattenförsörjningen ska fungera i framtiden.

• Europastudier på EU studies fair i Bryssel 14-15 februari

[2020-02-13]

• Rapport om pappors drickande och skador på barn

[2020-02-11] Även blivande pappors alkoholvanor står i fokus i en rapport om alkohol, graviditet och spädbarns hälsa som nu väcker uppmärksamhet på flera håll, bland annat via media och i ett seminarium i riksdagen. Här kan du ta del av rapporten i sin helhet.

• Ställ dina forskningsfrågor i årets SOM-undersökningar

[2020-02-07] SOM-institutet bjuder in såväl forskare och forskningsprojekt som myndigheter och andra offentliga organisationer till samverkan i 2020 års SOM-undersökningar. Sista dag för ansökan är måndagen den 6 april.

• Forskare belyser aspekter av invandring i ny antologi

[2020-02-07] Invandringen till Sverige årtiondena efter andra världskriget beskrivs ofta som friktionsfri: en välfungerande arbetsmarknad absorberade all tillgänglig utländsk arbetskraft och integrationen skötte sig mer eller mindre själv utan behov av några SFI-kurser. Men är bilden i själva verket förenklad?

• Ojämlika förutsättningar för ett längre arbetsliv

[2020-01-31] De flesta som fortsätter förvärvsarbeta efter 65 år gör det för att de uppskattar arbetet och för att den sociala kontakten som arbetet ger är viktig. Utbildning, hälsa och ekonomi påverkar den enskildes möjligheter att påverka beslutet att fortsätta förvärvsarbeta eller att gå i pension. Det visar en ny rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Rapporten Att arbeta vidare efter 65 ¿ vem gör det och varför? är skriven av Isabelle Hansson, Linn E Zulka, Marie Kivi, Linda B Hassing och Boo Johansson, samtliga verksamma vid Psykologiska institutionen och Centrum för åldrande och hälsa (AgeCap), Göteborgs universitet.

• Fortsatt satsning på forskning om hållbart arbete och sysselsättning

[2020-01-14] Centrum för forskning om arbete och sysselsättning (WE) har beviljats medel för ytterligare tre år vilket möjliggör en fortsatt satsning på att stödja forskning och sprida kunskap om hållbart arbete och sysselsättning.

• Nytt forskningsprojekt undersöker familjehemsvården för barn med migrantbakgrund

[2020-01-10] Vad bidrar till god familjehemsvård för barn med migrantbakgrund? Hur tar familjehemmet hänsyn till barnet och dess tidigare erfarenheter? Frågorna kommer att undersökas i ett svensk-norskt forskningsprojekt som nyligen beviljats 12 miljoner kronor av Norges forskningsråd.

• Majoriteten anser sig vara mer miljövänlig än alla andra

[2019-12-19] Vi tenderar att överskatta vårt eget miljöengagemang, visar forskning från Göteborgs universitet. I en studie med deltagare från Sverige, USA, England och Indien var de flesta övertygade om att de överlag agerar mer miljövänligt än andra.

• Studenter i samtal med nobelpristagare

[2019-12-18] Den 8 december 2019 föreläste 1986 års nobelpristagare i kemi John Polanyi på Göteborgs universitet. Efter föreläsningen mötte han några av universitetets studenter i ett rundabordssamtal, tre av dem är masterstudenter vid Statsvetenskapliga institutionen.