Hamas styre av Gazaremsan både auktoritärt och pragmatiskt

Nyhet: 2015-02-02

Hamas styre av Gaza har karaktäriserats av starka auktoritära drag, men också av ett pragmatiskt förhållningssätt till den egna ideologin. Någon islamisk stat styrd av sharialagar har varken sökts eller åstadkommits i praktiken. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

Efter Hamas seger i de palestinska parlamentsvalen 2006 trodde många bedömare att den nya islamistiska regeringen skulle införa sharialagar och avskaffa det demokratiska systemet. Andra menade att den vilja Hamas uppvisat att delta i den parlamentariska processen tvärtom tydde på att rörelsen höll på att förändras i demokrativänlig riktning.

Björn Brenner har studerat Hamas på plats i Gaza och visar i sin avhandling att rörelsen styr på två olika sätt.
¬– Å ena sidan har Hamas styre varit auktoritärt och ofta inneburit förbiseenden av den egna befolkningens grundläggande fri- och rättigheter. Å andra sidan har Hamas inte försökt förändra det politiska systemet till den islamiska shariastat som många varnat för. Faktum är att Hamasregeringen istället valt att stärka de existerande, sekulära, institutionerna, framförallt rättsväsendet, säger Björn Brenner.

Hans forskning om Hamas i Gaza, som pågått under sex år, består dels av djupintervjuer med nyckelpersoner inom palestinsk politik och förvaltning, dels av flera observationsstudier av vad rörelsens styre inneburit för Gazaborna i praktiken.

– Vad gäller rättsväsendet har Hamas återupprättat ett slags 'lag och ordning' på Gazaremsan. Till exempel finns nu ett bättre fungerande domstolssystem och en mer effektiv polismyndighet. Däremot kan man inte säga att det är fråga om lag och ordning i någon demokratisk bemärkelse. Gazabornas rättssäkerhet är beroende av vilken partitillhörighet de har, säger Björn Brenner.

Avhandlingen behandlar flera aspekter av Hamas styre, varav reformeringen av rättsystemet är en av dessa. De andra aspekterna belyser Hamas relationer till de olika inom- och utomparlamentariska fraktionerna i opposition och hur dessa har hanterats av regeringen.

Avhandlingens ämne är dagsaktuellt i och med det svenska erkännandet av Palestina och den samhällsdebatt som nu uppstått i frågan runt om i Europa.

– Oavsett vad man tycker om Hamas kommer denna aktör förbli en kraft att räkna med framöver och påverka såväl den israeliska som palestinska politiken. Vad Hamas gör och hur rörelsen utvecklas de närmaste åren kan komma att spela en avgörande roll för bildandet av en palestinsk stat och hur denna i så fall kan komma att utformas, säger Björn Brenner.

För mer information:
Björn Brenner, telefon: 08–553 427 05, e-post: bjorn.brenner@fhs.se

Avhandlingens titel: Islamist governance Hamas style: Readings from the Palestinian experiment in Islamic democracy
Avhandlingens abstract kan laddas ned på: http://hdl.handle.net/2077/37696

Bild: Rickard Kilström