Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fler kvinnliga journalister i södra Afrika men glastaket kvar

Nyhet: 2017-06-26

De senaste åren har antalet kvinnliga journalister ökat i södra Afrika. Men traditionella föreställningar om status och vem som gör vad bildar fortfarande glastak för deras möjligheter att göra karriär. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

I Sydafrika och andra länder i regionen har mediemarknaden växt explosionsartat de senaste decennierna. Detta till följd av globalisering, teknologisk utveckling, växande medelklass och en liberalisering av medielagar. Parallellt har antalet kvinnor som är journalister ökat snabbt. Men det är få svarta kvinnor som lyckats nå högre positioner inom journalistiken.

Bild på Maria ZuiderveldJournalisten och doktoranden Maria Zuiderveld, uppvuxen i södra Afrika, har i sin avhandling sökt synliggöra de olika statusföreställningar och praktiker – i genusforskningen benämnt ”osynliga nät” – som idag utgör glastaket för dessa kvinnliga journalister att göra karriär. Fokus har hon haft på situationen i Sydafrika. Men hon har också jämfört med Zambia, Uganda, Nigeria och Etiopien.
– Det finns flera olika nationella sådana här nät inom journalistiken, som sinsemellan fungerar olika, säger Maria Zuiderveld. Kvinnor använder olika strategier för att navigera i de olika näten, beroende på vilket slags symboliskt kapital som värderas i just det nätet.
– Och det visade sig att Sydafrikas historia av kolonialism och apartheid har skapat särskilda strukturer som hindrade svarta kvinnor som vill träda fram i journalistiken.

Majoriteten av de svarta kvinnliga journalisterna i studien kom från lägre inkomstklasser vilket påverkade deras möjligheter att tillägna sig kulturellt kapital i form av språk och utbildning. De sydafrikanska kvinnorna hade dock tillgång till en unik form av ”socialt rörelsekapital” som de fått genom att vara med i kampen mot apartheid.
– Att vara del av anti-apartheidrörelsen innebar att svarta kvinnliga journalister hade tillgång till ett viktigt nätverk av personer som nu var framstående inom statsförvaltningen och ANC. Det hjälpte dem stärka sina positioner på redaktionen, säger Maria Zuiderveld.

Positiv särbehandling visade sig i Maria Zuidervelds studier skapa stora skillnader för kvinnors positioner inom journalistiken när Sydafrika jämfördes med de andra länderna.
– Jag såg också att egenskaper kopplade till föreställningar om manligt och kvinnligt skiljer sig åt i de olika länderna vilket gör att genuslogiker inom journalistiken ser olika ut beroende på vilket land som studeras, säger hon.

För sin studie har Maria Zuiderveld gjort kvalitativa intervjuer med totalt tjugonio journalister på olika positioner, med fokus på hur de trätt in i journalistiken, hur de upplever arbetet som journalist, hur de gjort karriär och hur de upplever sina positioner och sin status inom fältet.

Kontakt: Maria Zuiderveld, telefonnummer: 070-7750085, mejl: maria.zuiderveld@gu.se
Avhandlingens titel: Battling the ’Invisible Nets’. Gender in the fields of journalism in sub-Saharan Africa.
Mer om avhandlingen finns på: http://hdl.handle.net/2077/52127

Bild: US Army

AV:
0766-184841

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2008-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?