Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ägarkoncentration skapar nya beroenden i dagspress

Nyhet: 2012-06-13

Gårdagens nära band mellan press och lokala maktstrukturer har ersatts av styrning från koncernledningen i medieföretagen. En utveckling på gott och ont, visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

Sedan början av 1990-talet har ägarkoncentrationen bland landets tidningsföretag stadigt tilltagit. De sex största ägarna kontrollerar idag över 70 procent av den samlade svenska dagspressupplagan. Det gör dem till betydande maktfaktorer i dagens medieorienterade samhälle. Vad som händer med dagstidningarna när de övergår från lokalt ägande till att ingå i mediekoncerner är frågan Jonas Ohlsson valt att studera. Avhandlingen visar hur ett slags beroende ersatts av ett annat.

– Publicistisk verksamhet har alltid varit förknippat med en idé om möjligheten att påverka läsaren. Aktörer inom såväl borgerligheten och näringslivet som inom arbetarrörelsen och folkrörelserna, var därför tidigt måna om skaffa sig inflytande i den lokala pressen, säger Jonas Ohlsson.
Enligt Jonas Ohlsson har det lett till att styrelserna i tidningsföretagen ofta har bestått av tongivande figurer från lokalsamhället.
– Det faktum att flera av de tyngsta beslutsfattarna i de lokala tidningsföretagen också har hört till den egna tidningens granskningsobjekt har därför inte alltid varit oproblematisk. Olika syn på målet med tidningsverksamheten har resulterat i interna konflikter inom flera tidningsföretag, säger Jonas Ohlsson.

I och med att alltfler tidningsföretag köpts upp av kedjor i andra delar av landet så har kopplingen mellan tidningen och de lokala maktstrukturerna antingen minskat eller försvunnit helt. Men samtidigt har inflytandet i allt högre utsträckning flyttats över till den centrala koncernledningen. I takt med att marknadsförutsättningarna blivit allt tuffare har självständigheten hos de enskilda tidningsrörelserna alltmer kommit att underordnas en övergripande koncernnytta.

Resultaten i studien kommer från en analys av utvecklingen i tre borgerliga landsortstidningar; Barometern, Borås Tidning och Sundsvalls Tidning. I fokus står relationen mellan ägare, bolagsstyrelser och företagsledningarna i företagen. Studien baseras på en analys av protokoll och beslutsunderlag från över 1200 styrelsemöten och årsstämmor i de tre tidningarna under perioden 1955 till 2005, samt intervjuer med 23 tidigare och nuvarande styrelseledamöter från företagen.

Avhandlingens titel: The Practice of Newspaper Ownership: Fifty Years of Control and Influence in the Swedish Local Press
Avhandlingsförfattare: Jonas Ohlsson, tel. 031-786 61 25, 070-27 37 209, e-post: jonas.ohlsson@jmg.gu.se
Opponent: Postdoktor Arne Krumsvik, Universitet i Oslo
Tid och plats för disputation: 15 juni 2012 kl 13:15, Annedalseminariet sal 302, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG), Seminariegatan 1a, Göteborg
Ladda ned avhandlingen: http://hdl.handle.net/2077/29101

AV:
031-7864841

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2008-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?