Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Anhörigassistans - bra eller dåligt?

Nyhet: 2019-05-14

Att ha en familjemedlem som personlig assistent kan ge funktionshindrade personer stödet de behöver för att leva ett mer självständigt liv. När anhörigassistans kombineras med extern assistans fungerar det som bäst. I serien Forskare förklarar berättar forskarna Anna Dunér och Elisabeth Olin om sina studier om anhörigassistans.

Anna Dunér och Elisabeth Olin, båda professorer i socialt arbete vid Göteborgs universitet, har i en Forte-finansierad studie undersökt vilka erfarenheter personer har som ger eller tar emot personlig assistans av en familjemedlem. Assistansanvändarna i studien är kvinnor och män med olika funktionsnedsättningar i åldrarna 19–58. De har anställt antingen en förälder, ett syskon eller sin partner som personlig assistent. Flertalet har också externt anlitade assistenter.

Assistansanvändarna i studien upplever både för- och nackdelar med sitt val. Att använda familjeassistans i hemmets privata sfär i kombination med externa assistenter vid sociala sammanhang utanför hemmet visar sig vara en tillfredsställande lösning.

I studien framkommer också att assistansanvändarna tycker att det är lättare att slappna av i sitt eget hem med en familjemedlem som personlig assistent. Det känns tryggare med en familjemedlem eftersom att personen inte sjukskriver sig i lika stor utsträckning som de externa assistenterna. Familjemedlemmen finns där som ett kontinuerligt stöd och kan ta ett extrapass om det behövs. 

Den som ger eller tar emot personlig assistans har att hantera omgivningens negativa attityder. De kan handla om misstankar om att familjen skor sig på anhörigasstans eller till och med misstankar om bidragsfusk. Detta hanterar många genom att inte visa att de har familjeband med varandra när den anhörige är i tjänst och de är ute bland folk.

Trots att det finns risker för inlåsningar i familjen när enbart anhörigassistans används, visar studien att anhörigassistans inte behöver bli ett hot mot individens självständighet. Tvärtom. Det kan isället ge det stöd funktionshindrade personer behöver för att kunna leva självständiga liv. Studien visar att assistansanvändarna använder aktiva strategier och medvetna val för att leva så självständiga liv som möjligt.

 

AV: Jenny Meyer

Artikeln publicerades först på: socwork.gu.se

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2008-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://samfak.gu.se/aktuellt/nyheter/nyheter_detalj//anhorigassistans---bra-eller-daligt-.cid1629407
Utskriftsdatum: 2019-10-14