Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Balansgången mellan stöd och kontroll viktig för professionella som ska stödja nyblivna mammor med ett missbruk

Nyhet: 2017-04-12

Positiva och tillitsfulla relationer till professionella inom barn- och mödrahälsovården inverkar starkt på hur blivande mammor med ett missbruk upplever stödet före och efter förlossning. Det visar resultatet av en forskningsstudie som nu publiceras i Social Work in Health.

Monica Nordenfors och Ingrid Höjer, forskare från institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet, har intervjuat 17 kvinnor med erfarenhet av alkohol- och/eller drogmissbruk om deras erfarenheter av stöd från ett mödra- och barnhälsovårdsteam. MBHV-teamet finns i Göteborg och är specialiserat på att arbeta med kvinnor som har ett alkohol- och/eller drogmissbruk. Studien innefattade också intervjuer med personal från MBHV-enheten.

Resultatet av studien visar att MBHV-enhetens särskilda kompetens inom området är en viktig förutsättning för att personalen ska kunna utforma rätt stöd åt både mamma och barn. Studien identifierar också vikten av att personalen hittar en balansgång mellan att vara kontrollerande och stödjande gentemot kvinnorna. Kvinnorna i studien uttryckte att de, tack vare personalens icke-fördömande attityd och respektfullhet, kunde utveckla en trygg relation som gav förutsättningar för ett gott stöd.

Studien presenteras i senaste utgåvan av den vetenskapliga tidskriften Social Work in Health:
DOI 10.1080/00981389.2017.1299072

För ytterligare information om studien, kontakta:
Monica Nordenfors, telefon 031-786 5790, e-post: monica.nordenfors@socwork.gu.se
Ingrid Höjer, telefon: 031-786 1568, e-post: ingrid.hojer@socwork.gu.se
 

 

Foto: Pixabay Free Iages CC0 Public domain

AV: Jenny Meyer

Artikeln publicerades först på: socwork.gu.se

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2008-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?