Bättre förståelse för psykossymptom när patientens liv kommer i centrum

Nyhet: 2014-02-18

En större lyhördhet för patientens livshistoria ökar förståelsen för vad som är faktiska symptom på psykos-sjukdom. Behandlingen kan också bli mer effektiv när patientens egna beskrivningar av sin sjukdom och önskningar om åtgärder får stå i centrum. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

Forskning har redan tidigare visat att psykotiska symptom kan bli mer begripliga om de ses utifrån individens livshistoria och upplevelser av tidiga relationer. Men mer kunskap behövs om hur detta kan användas vid behandling.
– Detta är viktigt i en tid då mycket inom psykiatrin handlar om att bedöma och diagnostisera snarare än att försöka förstå varför människor har de svårigheter de har, säger Jennifer Strand som skrivit avhandlingen.

I sina studier har Jennifer Strand bland annat låtit människor med psykossjukdom själva beskriva sin uppväxt och på vilket sätt den påverkat dem. Tolv patienter berättade om svåra uppväxtförhållanden och familjer som brustit i sin omsorg. Hur dessa beskrev sig själva som barn liknade det man brukar definiera som tidiga sjukdomstecken för psykossjukdom.
– Det betyder inte att alla personer med psykossjukdom kommer från liknande uppväxtmiljöer, säger Jennifer Strand. Däremot kan kunskap om patientens historia öka förståelsen för problem som annars kan tolkas enbart som symptom på en sjukdom.

Deltagarna fick själva beskriva sina symptom och vad de ansåg att dessa beror på. De relaterade då symptomen till sina erfarenheter av övergrepp eller ensamhet och maktlöshet. Beroende på hur deltagarna upplevde sina symptom varierade också önskan om att bli av med dem. För en del, som sa sig höra röster, verkade symptomen i sig ha en viktig funktion. De beskrev rösterna som stödjande.
– Det är viktigt att sätta patientens beskrivningar och önskningar i centrum för behandlingen. Det är också viktigt att komma ihåg att målet med behandlingen inte alltid behöver vara att ta bort rösterna. Ibland kanske det viktigaste är att hjälpa patienten att acceptera rösterna och lära sig att kontrollera dem.

Ett tema som löper genom samtliga studier i avhandlingen är att patientens olika symptom blir mer begripliga i ljuset av individens egna erfarenheter. Det är därför nödvändigt att behandlingspersonal vågar fråga patienten om hans eller hennes egna erfarenheter.
– Ibland undviker personalen att fråga patienten om deras tidigare erfarenheter eftersom de tror att patienten är för sårbar. Denna avhandling visar dock att dessa frågor är viktiga för att patienten ska kunna få den förståelse och den behandling hon eller han behöver.

För mer information:
Jennifer Strand. Tel: 031-7864281, mobil: 0733-499803, e-post: jennifer.strand@psy.gu.se
Avhandlingens titel: Without you there is no me. An interpersonal framing of psychosis
Avhandlingen kan laddas ned på: http://hdl.handle.net/2077/34970