Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bushs hantering av 11 september i linje med traditionen i amerikansk utrikespolitik

Nyhet: 2011-09-09

Kriget mot terrorismen som president George W. Bush startade efter 11 september-attackerna har kritiserats eftersom det ansågs bryta mot amerikanska traditioner. Men hans tid vid makten och hans politiska beslut avvek inte i någon större utsträckning mot tidigare amerikansk utrikespolitik. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

– Även tidigare administrationer har gripit liknande tillfällen att utvidga USA:s makt i världen, säger Frida Stranne, som skrivit avhandlingen.

Under det decennium som nu passerat sedan terrorattackerna mot New York och Washington DC i september 2001, har det efterföljande och pågående kriget mot terrorismen ifrågasatts på flera grunder. Kritiken mot president Bush och dennes politiska rådgivare har varit massiv. Inte minst har Bushs säkerhetsdoktrin om förebyggande krigföring, lögner kring Irakinvasionen och eventuella bakomliggande oljeintressen varit i fokus.

När president Barack Obama tillträdde var därför förhoppningarna stora om att det skulle komma en förändring. Förväntningarna på förändring var dock orealistiska menar Frida Stranne, som med sin avhandling har studerat utrikes- och säkerhetspolitiska drivkrafter i amerikansk historia från nationens födelse 1776 till idag. Snarare än att utgöra en avvikelse följde Bush tidigare idéer och praktiker.

– Formalisering av förebyggande krig var visserligen revolutionerande. Men att utnyttja de möjligheter att fördjupa Amerikas dominans som 11 september gav, följer hur tidigare administrationer agerat vid liknande tillfällen. Ekonomiska intressen, drivande ideologier och överdrivna hot och lögner är inte heller nya inslag i amerikansk utrikespolitik utan följer tydligt etablerade normer, menar Frida Stranne.

Frida Stranne menar att en snäv och historielös analys av amerikansk utrikespolitik missar viktiga aspekter i utrikespolitiken, aspekter som både begränsar handlingsutrymmet presidenten och ständigt leder in USA i nya konflikter.
– Det är helt avgörande att omvärlden bättre förstår drivkrafterna i amerikansk politik och vilka intressen som styr, eftersom detta i högsta grad också påverkar övriga världens säkerhet, säger Frida Stranne.

För mer information kontakta: Frida Stranne, telefon: 0704 – 24 58 66, e-post: frida.stranne@globalstudies.gu.se

Avhandlingens namn: George W. Bush – en (r)evolution i amerikansk utrikespolitik?
Avhandling för filosofie doktorsexamen, Institutionen för globala studier
Avhandlingen försvaras fredagen den 30 september 2011, klockan 10.00 i aulan sal 514, Annedalsseminariet, Seminariegatan 1, Göteborg
Avhandlingen offentliggörs fredag 9 september och finns då att laddas ned på http://gupea.ub.gu.se.

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 39 000 studenter och 5 700 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.

AV:
031-7864841

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2008-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?