Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Elever i grundskola och gymnasium utgör den största gruppen av klimatstrejkarna

Nyhet: 2019-04-11

Med sin skolstrejk utanför riksdagen initierade svenska Greta Thunberg vad som kommit att bli en global klimatkampanj bland skolungdomar. Vilka är det som strejkar? Det har forskare i tio europeiska länder undersökt och resultaten presenteras nu i en ny rapport. Den visar bland annat att mer än var tredje skolelev som deltog i Global Strike for Future i Stockholm aldrig hade demonstrerat tidigare.  

Den 15 mars i år organiserades Global Strike for Future – vad som tycks vara historiens hittills största globalt koordinerade ungdomsprotest, med närmare 2000 manifestationer i nästan 100 länder världen över.

För att undersöka vilka som deltar i dessa protester och vad de anser i klimatfrågan genomförde forskare i tio europeiska länder en samordnad enkätutdelning till deltagare i klimatprotester den 15 mars. I Sverige genomfördes undersökningar i Stockholm och Malmö. Utanför Sverige genomfördes undersökningar i Tyskland, Belgien, Italien, Schweiz, Polen och Österrike.

Nu presenteras några preliminära resultat från den enkätundersökning som genomfördes i Stockholm – som jämförs med undersökningarna i Malmö och andra europeiska länder. Rapporten bifogas detta pressmeddelande.

– Våra resultat visar att elever i grundskola och gymnasium utgör den största gruppen av klimatstrejkarna, men samtidigt är det många vuxna som deltar i protesterna. Det är i huvudsak kvinnor som protesterar, berättar Magnus Wennerhag, professor i sociologi vid Södertörns högskola, en av forskarna bakom rapporten.

Mer än var tredje skolelev som deltog i Global Strike for Future i Stockholm hade aldrig demonstrerat tidigare. Samtidigt hade en stor andel av eleverna verkat för en bättre miljö på andra sätt, exempelvis genom att förändra sin konsumtion och diet.

− En stor majoritet av klimatstrejkarna menade att Greta Thunberg påverkade deras beslut att delta i Global Strike for Future mycket eller ganska mycket. I jämförelse med klimatstrejkarna i andra länder var de svenska deltagarna mest påverkade av Greta, säger Mattias Wahlström, docent i sociologi, som också medverkat i undersökningen.

I rapporten finns även data för utbildningsnivå, organisationsmedlemskap, informationskanaler, partisympatier och klimatstrejkarnas syn på hur klimatförändringarna bör stoppas. 

Läs rapporten här.

Vid frågor, kontakta:
Mattias Wahlström, docent i sociologi, Göteborgs universitet
E-post: mattias.wahlstrom@socav.gu.se, telefon: 031-786 48 30

Magnus Wennerhag, professor i sociologi, Södertörns högskola
E-post: magnus.wennerhag@sh.se, telefon: 08-608 48 45

Övriga medverkande forskare i undersökningen av Global Strike for Future i Stockholm:
Per Adman, docent i statsvetenskap, Uppsala universitet
Joost de Moor, postdoktorn i statsvetenskap, Stockholms universitet
Katrin Uba, docent i statsvetenskap, Uppsala universitet

Bild:Eino Sierpe

AV:

Artikeln publicerades först på: socav.gu.se

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2008-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://samfak.gu.se/aktuellt/nyheter/nyheter_detalj//elever-i-grundskola-och-gymnasium-utgor-den-storsta-gruppen-av-klimatstrejkarna.cid1624876?feedbackForm=true&keepArticle=true&returnAddress=http%3A%2F%2Fsamfak.gu.se%2Faktuellt%2Fnyheter%2Fnyheter_detalj%2F%2Felever-i-grundskola-och-gymnasium-utgor-den-storsta-gruppen-av-klimatstrejkarna.cid1624876&recipientName=Anders+%D6stebo&encodedEmail=YW5kZXJzLm9zdGVib0Bzb2Nhdi5ndS5zZQ
Utskriftsdatum: 2020-07-11