Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fler ideal behövs för att ta jämställdheten vidare

Nyhet: 2017-06-28

Jämställdhetsideal fungerar olika för män och kvinnor − framförallt när det gäller att ta hand om barn. Normen om jämställdhet hamnar också ofta i konflikt med andra normer i samhället. För att komma vidare behövs fler föreställningar om hur jämställdhet kan vara. De slutsatserna dras i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

Sverige har en lång historia av jämställdhetspolitik och folk i allmänhet är för jämställdhet. Ändå fortsätter roller i samhället att vara ”könade”, det vill säga uppfattas olika beroende på om det är en man eller en kvinna som utför rollen. Speciellt tydligt är detta när det gäller hur vi tar hand om våra egna barn och äldre, visar avhandlingen.

Bild på Sofia Björk– Inom medelklassen är papparollen något som för de flesta män stärker ett dominerande mansideal. I det idealet ligger att man självklart ska ta ett föräldraansvar. Närheten med barnen anses stärka och utveckla personligheten, det blir en del av en ny maskulinitet, säger Sofia Björk som skrivit avhandlingen. För den har hon intervjuat femtio omsorgsgivare; föräldrar om sina pappa- och mammaroller samt söner och döttrar om ansvar att ta hand om sina äldre anhöriga.

Ändå är det för mannen fortfarande ett val att göra, enligt Sofia Björk. En kvinna däremot förutsätts ta ansvar för barn. Och hon skulle ses som en dålig mor ifall hon överlät föräldradagar till mannen och satsade på karriär istället. Dessutom är det inte accepterat inom alla områden att män väljer föräldraskap framför jobbet.
– I många mansdominerande och tekniska, yrken, liksom i karriärstyngda verksamheter med en utbredd övertidskultur, är det inte alls självklart för män att vara hemma med barnen en längre tid, säger Sofia Björk.

Skillnaderna blir än tydligare när det gäller att ta hand som sina äldre. Det är ovanligt att se män ta omsorgsansvar för äldre släktingar. Den vården är inte vald – som barnomsorgen – den förknippas inte med samma positiva drag som föräldraledighet och döttrar förväntas ta ansvar på ett helt annat sätt än söner.
– Även om jämställdhet är ett ideal som många tycker är viktigt i föräldraskapet tycks det inte vara ett ideal i omsorgen om äldre, säger Sofia Björk.

I sin studie såg hon också att olika normer i samhället kan komma i konflikt med varandra. Och att det skapar starka känslor att hantera dessa motstridiga normer hos dem de drabbar.
– Mannen på den karriärsinriktade arbetsplatsen kan känna sig som en svikare om han väljer att leva jämställt och ta ut längre föräldraledighet. Kvinnan som återvänder till arbetet efter sin del av föräldraledigheten kan känna skuld för att hon inte är hos barnet, och den känslan kan vara starkare än den glädje hon känner över att barnet får tid med pappan.

De här känslorna är en förklaring till att gamla roller och ideal fortfarande lever kvar.
– Jämställhet kan kännas outhärdligt när det ställs mot andra känslomässigt starka ideal, säger Sofia Björk.

Jämställdhetsnormer kan också paradoxalt nog få effekten att bevara ojämställdhet istället för att utmana den. Detta eftersom föreställningarna är olika om hur jämställda män och kvinnor ska vara.
– För att komma vidare tror jag därför det behövs flera ideal om hur man kan leva jämställt – ”göra jämställdhet”.

Kontakt: Sofia Björk, telefonnummer: 031−786 4936, e-post: sofia.bjork@socav.gu.se

Avhandlingens titel: Gender and Emotions in Family Care. Understanding masculinity and gender equality in Sweden

Digital publicering: http://hdl.handle.net/2077/52231

AV:
0766-184841

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2008-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?