Forskare och praktiker möts under Socialtjänstforum för att diskutera integration och delaktighet

Nyhet: 2019-11-21

Temat är integration och delaktighet när årets upplaga av ”Socialtjänstforum” går av stapeln idag i Eriksbergshallen i Göteborg. Under två dagar kommer ett 60-tal forskare och professionella inom socialtjänsten att diskutera forskning av betydelse för lyckad integration och delaktighet.

I fokus för årets konferens står frågor som:
• Vad kan vi lära av integrationens historia i Norden?
• Delaktighet och integration – vilken roll har socialtjänsten?
• Fattigt eller rikt grannskap - hur gick det sen?
• Ensamkommande barn och unga- vilka erfarenheter har de av vad som främjar hälsa och integration?
• Gap-mending – vilka strategier finns för att överbrygga klyftor mellan brukare, praktiker, forskare och policymakers?

Nytt för i år är en posterutställning av doktorander i socialt arbete som ger en inblick i pågående forskning inom området.

Under fredagen lyfts angelägna forskningsbehov i socialtjänsten när konferensen gästas av Stella Jacobson, forskningssekreterare på Forte och programansvarig för det nationella forskningsprogrammet för tillämpad välfärd.
Konferensen bjuder också på ett panelsamtal där frågan om samarbete i forskningsfrågor lyfts. Paneldeltagarna är:

• Margareta Forsberg. FoU chef, Göteborgsregionen
• Kerstin Svensson, professor i socialt arbete i Lund, FYS-forskarskolan
• Mattias Vejklint, FoU-rum, Region Jönköping,
• Magnus Dahlstedt, forskare Linköping
• Mari Forslund, sektionschef kvalitet och uppföljning avd. vård och omsorg, SKL

Bland årets presentatörer finns Berit Berg, professor i socialt arbete och forskningschef vid NTNU Samfunnsforskning i Norge, Jeanette Olsson, forskare, Göteborgsregionen (GR), Torun Österberg, docent i socialt arbete, Göteborgs universitet, Agneta Ranerup, professor i informatik, Göteborgs universitet och Åsa Backlund, lektor i socialt arbete, Stockholms universitet.

Om Socialtjänstforum
Den nationella konferensen ”Socialtjänstforum” har arrangerats i ett flertal år och lockar forskare och praktiker från hela landet. Syftet med konferensen är att stärka dialogen mellan teori och praktik och ge de som dagligen arbetar inom socialtjänsten möjlighet att ta del av aktuella forskningsresultat och samtidigt ge forskare synpunkter på angelägna forskningsfrågor och deras användbarhet. Konferensen är ett samarbete mellan

• Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE)
• Göteborgs universitet