Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Göteborgs universitet koordinerar prestigefullt masterprogram

Nyhet: 2019-09-18

Som enda universitet i Sverige i år har Göteborgs universitet beviljats koordinera ett Erasmus Mundus-program. Programmet Human Rights Policy and Practice undervisar toppstudenter från hela världen i mänskliga rättigheter.

– Programmet ges tillsammans med universiteten i Roehampton i London och Deusto i Bilbao. Samarbetet har pågått sedan 2007, men under den nya programperioden är det Göteborgs universitet som styr. Det är första gången vi koordinerar ett Erasmus Mundus-program, säger Laila Johannesson vid International Centre.

Gemensam examen

Ett Erasmus Mundus-program är ett EU-finansierat gemensamt masterprogram av hög kvalitet som ges av ett konsortium av lärosäten från olika länder. Studenterna som läser Human Rights Policy and Practice kommer att göra sin första termin vid Göteborgs universitet, sin andra termin i Spanien och sin tredje termin i England. Sista terminen är examensarbete vid något av de tre ingående lärosätena. Utbildningen ger en gemensam examen, studenterna får ett diplom underskrivet av de tre lärosätena.

Hittills har tio kullar studenter tagit examen från de tidigare programperioderna. Nu har ytterligare fyra intag blivit beviljade, med Göteborgs universitet som koordinator. Joakim Berndtsson vid Institutionen för Globala studier har jobbat med ansökan.

– Vi räknar med 25-30 studenter per intag. Det är många studenter som söker, och hård konkurrens om platserna, säger han.

Många olika nationaliteter

Utbildningen är tvärvetenskaplig och samlar olika perspektiv på mänskliga rättigheter; juridiska, sociologiska, politiska och praktiska. De 170 studenter som hittills tagit examen kommer från 69 olika länder.

– Att det finns så många olika nationaliteter i klassrummet gör programmet unikt. Studenterna har olika erfarenheter med sig och det skiljer sig åt hur de närmar sig frågor om mänskliga rättigheter och vilken vardag de möter hemma. Det är något vi använder oss av i undervisningen, studenterna lär sig oerhört mycket av varandra. Och vi lär oss mycket, säger Joakim Berndtsson.

En stor andel av de som läst programmet har fått jobb inom sitt fält. Många arbetar inom icke-statliga organisationer (NGO´s) som Amnesty International, Läkare utan gränser och Rädda barnen. Många jobbar också inom olika FN-organ, eller som jurister, forskare och lärare.

Visiting scholars

– Det är kanske också värt att nämna att vi kommer ta emot ett antal ”visiting scholars” inom ramen för programmet. Forskare från hela världen kan ansöka till konsortiet om att bli visiting scholar, och de som blir antagna tillbringar tid vid något av lärosätena och engageras i undervisning, seminarier och forskning, säger Joakim Berndtsson.

Sporrande för andra

Göteborgs universitet ska under den kommande projektperioden ansvara för allt från administration av studenternas antagning till att de får examenbevis, samt för projektkoordinering och rapportering. Malin Broberg, dekan vid samhällsvetenskapliga fakulteten, tycker att det ska bli spännande att följa arbetet.

– Det är ett långvarigt samarbete med universiteten i London och Bilbao, och ett målmedvetet arbete från Institutionen för Globala studier som lett fram till att Göteborgs universitet nu för första gången koordinerar ett Erasmus Mundus-program. Att se att det går att få ihop ett så här komplext samarbete är inspirerande och sporrande för andra institutioner, och det är viktigt att ta vara på och sprida erfarenheterna och lärdomarna som de inblandade gjort under processen, säger hon.

Nya kullen på plats 2020

Nu börjar förberedelserna för de nya studenternas antagningsperiod. Deras deadline för ansökan är 15 januari. I september 2020 är den nya kullen på plats i Göteborg.

Läs mer om Erasmus Mundus här.

 

Se filmen om Joe Andersson som läste Human Rights Policy and Practice 2011-2013. (Han disputerade 2019 och är nu anställd som biträdande forskare vid Institutionen för Globala studier.)

 

 

 

 

 

  

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2008-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?