Göteborgs universitet övergår till verksamhet på distans

Nyhet: 2020-03-18

All undervisning vid Göteborgs universitet övergår till distansutbildning. Förändringen börjar idag, den 18 mars, och ska vara helt genomförd senast den 26 mars.
– Övergången innebär dock inte att universitetet stänger. Utbildning, forskning och annan verksamhet fortsätter, i så hög utsträckning som möjligt, poängterar rektor Eva Wiberg.

Det var efter ett extrainsatt sammanträde med bland andra dekanerna som rektor Eva Wiberg fattade beslutet, som också innebär att universitetets medarbetare, där det är möjligt, helt eller delvis ska övergå till distansarbete. Allt hemarbete ska dock godkännas av närmaste chef.

Besluten följer regeringens rekommendation från den 17 mars att all undervisning, från gymnasiet till högskolan, från och med den 18 mars bör ske på distans. Syftet är att minska smittspridning av coronaviruset covid-19 i samhället.

Rektor Eva Wiberg har redan tidigare fattat beslut om att salstentor, i möjligaste mån, ersätts med alternativ.

Omställningen till distansverksamhet redan i full gång

Övergången till studier och arbete på distans har redan genomförts på flera enheter vid universitetet och innebär inte att verksamheten stannar upp. Utbildning, forskning, administration och samverkan kommer tvärtom att fortgå men under andra former.

– Att ställa om är naturligtvis krävande för lärare, andra medarbetare, studenter och samarbetspartner. Jag är väldigt tacksam gentemot alla som ställer upp och allt engagemang som visas på olika håll. Ta hand om er!

Institutionerna arbetar fram nödvändiga förändringar

För studenter gäller att varje institution eller motsvarande nu arbetar fram de nödvändiga förändringar som krävs i utbildningarna. För praktik och verksamhetsförlagd utbildning är det värdorganisationens riktlinjer som gäller.

Medarbetare och chefer ska ha dialog om distansarbete

När det gäller medarbetare är det närmaste chef som avgör vem som kan arbeta hemifrån och vem som måste vara på plats. Medarbetare som arbetar hemma måste vara tillgängliga för verksamheten.

Göteborgs universitet följer noga utvecklingen av coronaviruset covid-19. En bedömargrupp och en extra arbetsgrupp har tillsatts som kontinuerligt arbetar med frågor som rör viruset, samt följer Folkhälsomyndighetens och regeringens direktiv och rekommendationer.

I SUHF:s regi samordnas nu frågor av gemensam karaktär som berör såväl studieadministrativa insatser som säkerhetsfrågor i stort och vi står i tät kontakt med berörda parter nationellt som internationellt.

Mer information till medarbetare

Mer information till studenter: