Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

I kristider speglas den nationella identiteten i teve-fiktionen

Nyhet: 2018-12-19

I kristider tar teve-fiktion upp förändringar i samhället och hur responsen på dessa förändringar blir synliga i en nationell identitet. Därmed spelar fiktionen i teve en viktig sociokulturell roll. Dessa slutsatser dras i en avhandling från Göteborgs universitet.

– I tider av stor social oro spelar teve-fiktion en viktig sociokulturell roll, som har att göra med processer kring att förstå, acceptera eller till och med avvisa nationella identiteter, säger Georgia Aitaki som skrivit avhandlingen.

– Vid dessa tillfällen både speglar teve-fiktionen händelser och ger dem med betydelser. I förlängningen kan den ha en avgörande inverkan på hur en nationell identitet uppfattas, säger hon.

För sin avhandling har hon analyserat innehåll och produktionsförhållanden för fiktion i kommersiell teve i Grekland, från 1989 fram till idag. Detta för att bättre förstå medias roll i kritiska och tumultartade tider.

Hennes resultat visar att inhemskt producerad fiktion skapar ett fönster till en nations förflutna, nutid och framtid, genom att reflektera och kommentera nationella känslor såväl vid specifika tillfällen som över tid. Genom att skriva in händelser och förhållanden från verkligheten i populära tv-program skapar fiktionen insikt och förståelse mitt i turbulensen och bidrar till utvecklingen av den nationella identiteten. Som ett exempel tar hon Greklands finansiella kris i slutet av 2000.

– En populär komedishow kommenterade vem som var ansvarig för situationen. Och antydde att det är svårt för grekerna att ändra på vilka de är. Därigenom reproducerades stereotyper om grekerna, säger Georgia Aitaki.

I Grekland är de mest populära medieplattformarna för teve-fiktion kommersiella. Också för den inhemskt producerade fiktionen. Public service-kanalerna satsar mest på importerad teve-fiktion. För att bygga upp en starkare relation med den inhemska publiken, och för att stödja producenter, anser Georgia Aitaki att offentliga medier borde byta riktning.

– Det är viktigt att de ger mer utrymme för inhemskt producerad fiktion, så att de inte lämnar över möjligheten att påverka nationell identitet till kommersiella krafter, anser hon.

Kontakta
Georgia Aitaki, telefon: 072–534 79 95, e-post: georgia.aitaki@jmg.gu.se

Avhandlingens titel: The Private Life of a Nation in Crisis. A study on the politics in/of Greek television fiction.
Mer om avhandlingen: http://hdl.handle.net/2077/57721

Fotograf: Johan Wingborg, Göteborgs universitet

AV:
031-7864841

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2008-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://samfak.gu.se/aktuellt/nyheter/nyheter_detalj//i-kristider-speglas-den-nationella-identiteten-i-teve-fiktionen.cid1603145
Utskriftsdatum: 2019-10-14