Masteruppsats i statsvetenskap prisas

Nyhet: 2018-02-02

Ett år efter avslutade studier har Adam Josefsson belönats med ett stipendium på 20 000 kronor av Hyresgästföreningen för sin masteruppsats om bostadssegregation och dess effekt på arbetsmarknaden i Sverige.

Grattis Adam, hur känns det?
– Jättekul! Det var ett tag sedan jag skrev färdigt min uppsats, så jag hade hunnit släppa den rätt mycket, men desto roligare att den uppmärksammas på det här sättet.

Din uppsats handlar om bostadssegregationens påverkan för integrering på arbetsmarknaden för utrikesfödda, varför valde du att skriva om det?
– Jag tycker att migration och integration har varit ett av de mest intressanta politikområdena alltsedan flyktingkrisen. Mitt intryck när jag valde uppsatsämne var att det var många som intresserade sig för frågorna och tyckte en hel del, men att det saknades ett gediget faktaunderlag för alla påståenden.

Det verkar som att du hittade kunskapsluckor att täppa till?
– Ja, precis. Jag tycker att frågeställningen är viktig eftersom det finns behov av att kartlägga hur de övergripande sambanden ser ut. Att studera segregation ger också viktiga svar på i vilken uträckning segregation är en orsak till eller en konsekvens av individers problem.

Vad kom du fram till i din uppsats?
– Målet med uppsatsen var att komma fram till om det finns ett kausalt samband från högre bostadssegregation till sämre arbetsmarknadsintegration av utlandsfödda på kommunnivå i Sverige. Först tittade jag på grundsambandet och det visade sig som förväntat att det är större skillnad i arbetslöshet mellan svensk- och utlandsfödda i mer segregerade kommuner.

Det finns ett samband mellan segregation och att invandrare har svårare att få jobb i vissa kommuner, men går det också att tänka sig andra förklaringar till varför invandrare har svårare att få jobb?
– Ja, min studie visar att utbildningsnivåerna bland de utlandsfödda varierar kraftigt mellan olika kommuner. I många av de mest segregerade kommunerna är utlandsfödda utan gymnasieexamen kraftigt överrepresenterade, vilket bland annat förklaras av var det historiskt sett har funnits tomma bostäder. Det finns alltså inte en kausal effekt från bostadssegregation till sämre arbetsmarknadsintegration, utan båda dessa faktorer förklaras på kommunnivå av var de utlandsfödda med kortast utbildning är överrepresenterade.

– Med detta sagt så är det knappast oviktigt att motverka segregation, men det är antagligen inte den viktigaste åtgärden för att förbättra arbetsmarknadsintegrationen.

Vad gör du just nu?
– Det är ett år sedan som jag blev klar med studierna. Just nu arbetar jag på Migrationsverket med asylprövning, men det är klart att stipendiet känns som en uppmuntran att någon gång återvända till den akademiska världen.

Hur ska du använda ditt stipendium?
– Jag ska nog spara det tills jag får någon bra idé för vad jag ska använda det till. Men en del lär säkert gå till att resa.

Adam Josefsson som belönats med 20 000 kronor för sin uppsats. Foto: privat

Fakta och mer att läsa

Adam Josefssons uppsats heter The Impact of Segregation on Failing Labor Market Integration in Sweden – Causal or Not?. Den skrevs inom masterprogrammet i statsvetenskap som du kan läsa mer om här: https://pol.gu.se/Utbildning/masterprogram/master-programme-political-science.

Hyresgästföreningens stipendium delades ut till flera studenter, du kan ta del av hela listan här: https://www.hyresgastforeningen.se/aktuellt/nyheter/00/11/uppsatser-om-bostadsfragor-far-stipendium-av-hyresgastforeningen/.

Adam Josefsson skrev ett blogginlägg om sina resultat på bloggen Politologerna tillsammans med sin uppsatshandledare Anders Sundell. Inlägget hittar du här: https://politologerna.wordpress.com/2017/03/03/segregation-och-arbetsmarknadsintegration-vad-spelar-utbildningsnivaer-for-roll/.

AV: Anna-Karin Lundell

Artikeln publicerades först på: pol.gu.se