Med en fot i graven? Studenters podcast lyfter äldres livsberättelser

Nyhet: 2019-11-12

Nu är den äntligen här! Podcasten som öppnar de äldres livsbibliotek. "Med en fot i graven?" är producerad av studenter på den fältförlagda socionomutbildningen i Biskopsgården.

Podcasten är ett resultat av studenternas fältprojekt och vill lyfta fram äldres livsberättelser och visdom samtidigt som den belyser samhällets fördomar om åldrande. Podden kommer att vara i intervjuformat där studenterna bjuder in både äldre och experter inom området.

Hur uppstod initiativet till att skapa en podcast om äldres livsberättelser?

- Tack vare att vi går en fältförlagd socionomutbildning så fick vi i uppgift att starta ett fältprojekt inom socialt arbete, förankrat till Biskopsgården. Vi var några tjejer som delade en gemensam vision och vi ville rikta in oss på målgruppen äldre i stadsdelen Västra Hisingen.

- Först hade vi en idé om att starta en gruppaktivitet för äldre. Samtidigt hade vi varit på föreläsn

ingar om äldres livsfas och började mer och mer förstå hur viktigt det är att arbeta med livsberättelser när man möter äldre. En kurskamrat kläckte idén att starta en podd och vi i högg direkt! säger Hanna Karlsson

Med hjälp namnet "Med en fot i graven?" vill studenterna provocera en aning och få lyssnarnas uppmärksamhet riktad mot de fördomar som finns om äldre och åldrande.

- Vår förhoppning är att synliggöra dem och vi skulle önska att vår publik kan se på åldrande i nytt ljus.

Podcasten finns tillgänglig på Anchor: Lyssna på den här

Instagram: @medenfotigraven
Facebook: "Podcast: Med en fot i graven?"

AV: Jenny Meyewr

Artikeln publicerades först på: socwork.gu.se